ГоловнаСвіт

Дуров підтвердив відмову передавати ФСБ ключі шифрування Telegram

"Telegram буде відстоювати свободу і право на особисте життя"

Засновник Telegram Павло Дуров підтвердив відмову передавати Федеральній службі безпеки РФ ключі для розшифрування листування користувачів месенджера.

"Погрози заблокувати Telegram, якщо він не надасть приватних даних користувачів, не обернуться наслідками. Telegram буде відстоювати свободу і право на особисте життя", - написав він у вівторок, 20 березня, у своєму Twitter.

Заява Дурова пов'язана з винесеним 20 березня вердиктом Верховного суду РФ, зазначає Німецька хвиля. Той відмовився скасувати постанову ФСБ, відповідно до якої творці месенджера мусили розкрити ключі для дешифрування шести телефонних номерів. Суд у Москві прийняв рішення оштрафувати месенджер на 800 тис. рублів через відмову від співпраці з відомством. Представники Telegram оскаржили рішення про штраф. Тоді стартувала кампанія "Роскомсвободи" під назвою "Битва за Telegram".

Після вердикту найвищого судового органу РФ Роскомнагляд направив Telegram повідомлення про "необхідність виконання обов'язків організатора поширення інформації". Месенджер має 15 днів на передачу необхідної інформації ФСБ. Після закінчення цього терміну в разі невиконання вимог відомство може звернутися до суду для блокування Telegram.

Засновник месенджера Павло Дуров неодноразово підкреслював, що не надасть доступ до месенджера "жодній спецслужбі у світі". Влітку 2017 року ФСБ попросила в месенджера доступ до повідомлень, відправлених із шести телефонних номерів людей, підозрюваних у тероризмі. Telegram робити це відмовився, через що ФСБ подала позов до суду і месенджер оштрафували на 400 тис. рублів. Згодом Telegram подав зустрічний позов проти ФСБ.

Дуров також підкреслював, що надати "ключі для дешифрування" повідомлень у месенджері неможливо технічно, оскільки метод кінцевого шифрування цього не дозволяє.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram