ГоловнаСвіт

Засновник Telegram закликав не називати його месенджер "російським проектом"

"У цій країні ми не маємо ні серверів, ні розробників, ні компаній чи банківських рахунків".

Засновник Telegram закликав не називати його месенджер "російським проектом"
Павел Дуров

Засновник Telegram Павло Дуров здивований, що створений ним месенджер називають "російським проектом".

Про це він написав у своєму Twitter.

"Не впевнений, чому деякі ЗМІ називають Telegram "російським проектом". У цій країні ми не маємо ні серверів, ні розробників, ні компаній чи банківських рахунків", - написав Дуров.

Напередодні скандально відомий російський дизайнер Артемій Лебедєв назвав Telegram "найуспішнішим проектом російських спецслужб". На його думку, цей месенджер - один з небагатьох продуктів, які "потрібні хоч кому-небудь, окрім нас". Також Лебедєв висловив упевненість, що всі повідомлення в Telegram, незважаючи на використання розробниками кодів шифрування, "моніторяться ким треба". "Я хотів би потиснути руку російським спецслужбам за те, що їм нарешті вдалося створити справжній, міжнародний, неганебний, незашкварний, робочий продукт, який з ними не асоціюється", - написав Лебедєв.

Засновник месенджера Павло Дуров неодноразово підкреслював, що не надасть доступ до месенджера "жодній спецслужбі у світі". Влітку 2017 року ФСБ попросила в месенджера доступу до повідомлень, відправлених із шести телефонних номерів людей, підозрюваних у тероризмі. Telegram робити це відмовився, через що ФСБ подала позов до суду, і месенджер оштрафували на 400 тис. рублів. Згодом Telegram подав зустрічний позов проти ФСБ.

Дуров також підкреслював, що надати "ключі для дешифрування" повідомлень у месенджері неможливо технічно, оскільки метод кінцевого шифрування цього не дозволяє.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram