ГоловнаСвіт

Нью-Йорк подав до суду на п'ять нафтових компаній

Нафтові компанії виступили з негативною оцінкою судового позову.

Нью-Йорк подав до суду на п'ять нафтових компаній
Нью-Йорк

Нью-Йорк подав до суду на нафтові компанії BP, Exxon Mobile, Chevron, ConocoPhillips і Royal Dutch Shell через їх вплив на зміну клімату.

Як повідомляють на сайті адміністрації Нью-Йорка, місто зажадало відшкодувати збитки, яких зазнає під час захисту жителів від наслідків глобального потепління.

У повідомленні зазначено, що мова про мільярди доларів. Влада міста планує витратити їх на берегову охорону, вдосконалення систем водопостачання та водовідведення, а також на програми з охорони здоров'я, які зможуть захистити жителів від впливу високої температури. Нью-Йорк уже виділив на це $20 млрд.

Мерія з посиланням на "нещодавно оприлюднені документи" повідомила, що компанії знали про вплив спалювання палива на клімат і "очікувані зміни клімату щонайменше з 1980 року", однак продовжували заперечувати це, оскільки їхня мета - отримати прибуток.

Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо наголосив, що міські пенсійні фонди відмовляться від інвестицій у нафтогазові та вугільні компанії. Обсяг їх активів становить $189 млрд. У фондів - близько $5 млрд у більш ніж 190 компаніях, пов'язаних із викопними видами палива.

Представник компанії Shell Кертіс Сміт зазначила, що проблему потрібно вирішувати шляхом державної політики та культурних перетворень, які забезпечать низький рівень викиду вуглецю, а не судами. Представник Chevron Брейді Реддал також сказав, що проблему не вирішить позов до суду. У Exxon Mobil заявили, що скорочення викиду парникових газів - дійсно важлива проблема, однак також виступили з негативною оцінкою позову. ConocoPhillips відмовилася коментувати позов, а в BP не змогли оперативно надати коментар.

Нагадаємо, в червні 2017 року президент США Дональд Трамп заявив про вихід країни з Паризької кліматичної угоди, спрямованої на стримування глобального потепління. Американський лідер пояснив такий крок тим, що план невигідний країні в економічному плані. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram