ГоловнаСвіт

Родичів затриманого в Чечні голови правозахисної організації "Меморіал" вигнали з дому

Держдепартамент США закликав владу Чечні "негайно" звільнити затриманого правозахисника.

Родичів затриманого в Чечні голови правозахисної організації "Меморіал" вигнали з дому
Оюб Титиев
Фото: novayagazeta.ru

Співробітники Курчалоєвського районного відділу МВС по Чеченській Республіці вигнали з дому родичів затриманого керівника правозахисної організації "Меморіал" у Грозному Оюба Тітієва. 

Про це повідомляють на сайті "Меморіалу"

За інформацією центру, 10 січня поліцейські увірвалися в будинок Тітієва в селі Курчалой. Його дітей і дружини в цей момент у будинку не було, там перебували жінки з родини його брата Якуба. Поліцейські сказали, що шукають сина правозахисника Бекхана Тітієва і Якуба. "Дізнавшись, що обох на той момент у Курчалої не було, поліцейські розлютилися", - пише "Меморіал". Поліцейські сказали: якщо 11 січня Бекхан і Якуб не прийдуть до дільничного, то на родичів чекають "серйозні неприємності", повідомляє центр. Причини, за якими їх розшукують, не уточнюють.

"Потім поліцейські вигнали всіх жінок на вулицю, замкнули будинок Оюба Тітієва і пішли, забравши з собою ключі", - йдеться в повідомленні.

Оюба Тітієва затримали в Чечні 9 січня, приводом стала знайдена в його автомобілі марихуана. Сам Тітієв заперечує свою провину. Як повідомляє центр, погрозами родичам поліцейські намагалися схилити правозахисника до самообмови. Проти нього порушили справу за статтею про незаконне придбання, зберігання, перевезення, виготовлення, переробку наркотиків без мети збуту (ч. 2 ст. 228 КК РФ). Кримінальну справу, порушену проти Тітієва, в центрі пов'язали з його правозахисною діяльністю.

Як раніше розповідали в "Меморіалі", 9 січня Тітієва затримали, коли він проїжджав неподалік від села Курчалой. За словами родичів, він поїхав до товариша в село Майртуп, а потім збирався в Грозний. Друг Тітієва почекав його трохи більш ніж годину і потім попрямував до мосту над річкою Хумик, яка розташована між Курчалоя і Майртуп. Там він побачив близько шести осіб у формі працівників ДПС. Поруч з ними була машина спецпризначення і машина Тітієва.

У прес-службі головного управління МВС по Чечні заявили, що в автомобілі правозахисника знайшли "полімерний пакет з речовиною рослинного походження зі специфічним запахом марихуани вагою приблизно 180 грамів".

"Меморіал" звернувся до омбудсмена Росії Тетяни Москалькової і до Ради з прав людини при президенті РФ. РПЛ, своєю чергою, звернулася до Слідчого комітету з проханням провести дослідчу перевірку затримання Тітієва. Голова РПЛ Михайло Федотов у листі зазначив, що наркотики правозахиснику могли підкинути.

Крім того, Держдепартамент США закликав керівництво республіки "негайно" звільнити затриманого керівника чеченського "Меморіалу". Стурбованість у зв'язку з цим також висловили МЗС Німеччини і омбудсмен при уряді ФРН Бербель Кофлер.

Нагадаємо, що в грудні 2016 року "Меморіал" було внесено в РФ до реєстру некомерційних організацій - "іноземних агентів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram