ГоловнаСвіт

Німеччина застерегла США від введення санкцій проти "Північного потоку-2"

Зігмар Габріель також висловився за поетапне зняття санкцій з Росії.

Німеччина застерегла США від введення санкцій проти "Північного потоку-2"
Зигмар Габриэль

Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель заявив про неприпустимість політичного втручання в газовий ринок, маючи на увазі проект "Північний потік-2".

"Рішення, у кого купувати газ, повинні приймати в Європі фірми з урахуванням надійності постачання і ринкових умов, ми виступаємо проти спроб політичного впливу на прийняття таких рішень", - заявив Габріель у середу, 10 січня, на традиційному новорічному прийомі Східного комітету німецької економіки, пише DW.

Східний комітет - це організація, що представляє інтереси німецьких компаній, які ведуть справи на ринках східноєвропейських країн, у тому числі в Росії.

У незвично різкій формі Зігмар Габріель розкритикував плани США ввести проти Росії нові санкції, які можуть безпосередньо торкнутися європейської фірми - учасниці проекту "Північний потік-2". Голова МЗС ФРН вважає помилкою розглядати підтримку Берліном цього проекту як дії, спрямовані на підвищення залежності Європи від постачання російських енергоносіїв.

За словами Зігмара Габріеля, російські компанії, задіяні в проекті, дотримуються чинних у Євросоюзі правил. Разом із тим Габріель не виключає, що надалі Росія спробує ці правила змінити.

Міністр закордонних справ ФРН вважає також, що такі газові проекти не повинні шкодити третім країнам. "Я неодноразово говорив російській стороні, - заявив він, - що передумова "Північного потоку-2" - це збереження в роботі газопроводу в Європу через Україну". І в Москві, за його оцінкою, це розуміють.

Крім того, Габріель торкнувся теми санкцій, введених проти Москви за агресію проти України.

Єдиним шляхом урегулювання російсько-українського конфлікту Зігмар Габріель назвав розміщення миротворчої місії ООН на сході України. Готовність Кремля вести переговори на цю тему Габріель оцінив позитивно. За його словами, тільки "сильний мандат ООН спонукає обидві сторони виконати Мінські домовленості, наприклад, відвести важке озброєння від лінії зіткнення".

Якщо ж Росія погодиться на присутність "блакитних шоломів" на Донбасі, то, як заявив Габріель, "їй треба щось дати натомість, чимось винагородити", тобто, пояснив він, частково скасувати європейські санкції. Твердження, що спочатку треба на 100% реалізувати Мінські домовленості і тільки потім скасовувати санкції, голова МЗС ФРН назвав "відірваними від життя".

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів із Росії в Німеччину через Балтійське море. Передбачається, що маршрут дном моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного 2011 року. Запуск газопроводу різко знизить доходи України від транзиту російського газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram