ГоловнаСвіт

Моравецький поклав на ФРН відповідальність за всі злочини Другої світової

"Польща як держава, як народ не відповідальна за Голокост", - заявив польський прем'єр.

Моравецький поклав на ФРН відповідальність за всі злочини Другої світової
Премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Німеччина відповідальна за всі злочини і всіх жертв Другої світової війни.

Про це повідомляє RMF24.

"Відповідальність за всі злочини, всіх жертв і все, що сталося під час Другої світової війни, несе Німеччина, - заявив він. - Польща як держава, як народ не відповідальна за Голокост. Те, що деякі люди цього не знають чи не розуміють, означає, що вони не хочуть розуміти певні факти".

За його словами, для нього "особисто це дуже сумно".

Моравецький також зазначив, що, з іншого боку, "надзвичайно важливо, щоб у найближчі роки, в найближчому майбутньому ми все з'ясували".

Як повідомляли напередодні, Сенат Польщі вночі прийняв закон про Інститут нацпам'яті, який, серед іншого, передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Ізраїль виступив категорично проти ухвалення Сенатом Польщі законопроекту про Інститут національної пам'яті. Держдеп США закликав Польщу переглянути законопроект. Президент України Петро Порошенко заявив, що закон про заборону "бандерівської ідеології" не відповідає принципам партнерства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram