ГоловнаСвіт

За згадку про участь "польської нації" у злочинах Голокосту в Польщі ввели кримінальну відповідальність

Закон розкритикували в Ізраїлі.

За згадку про участь "польської нації" у злочинах Голокосту в Польщі ввели кримінальну відповідальність
Фото: EPA/UPG

Нижня палата парламенту Польщі схвалила закон, який забороняє будь-які згадки про "польську націю" у злочинах, скоєних під час Голокосту, а також забороняє називати концтабори, розташовані під час Другої світової війни на території країни, "польськими таборами смерті". Ізраїль такі дії польського парламенту розкритикував, повідомляє DW.

"Внесений на розгляд парламенту Польщі законопроект про заборону вживати у майбутньому термін "польські табори смерті" став об'єктом критики ізраїльського уряду. У суботу, 27 січня, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху різко розкритикував це нововведення", - наголошується в повідомленні .

Свою критику Нетаньяху пояснив неможливістю "змінити історію" і "заперечувати Голокост".

Прем'єр Ізраїлю також доручив послу країни у Варшаві зустрітися з польським прем'єром Матеушем Моравецьким, щоб висловити польському уряду протест щодо норм законопроекту.

Водночас Моравецький підтвердив, що повністю підтримує нововведення. У соціальній мережі Twitter він, зокрема, нагадав, що "Аушвіц-Біркенау" - "не польська назва", а вислів "Arbeit macht frei" - не "польський вислів".

Поправки до закону про інститут національної пам'яті нижня палата парламенту Польщі - Сейм - схвалила вчора, 26 січня. Тепер законопроект надійде на затвердження у верхню палату, Сенат.

Під час використання формулювання "польські табори смерті" нова норма передбачає покарання до трьох років позбавлення волі або грошові штрафи.

Якщо законопроект таки ухвалять, то в майбутньому можна буде використовувати тільки вислів "німецькі концтабори". Виняток допускається лише для представників науки і мистецтва.

Поляки бачать у вислові "польські табори смерті" спробу перевести історичну відповідальність за вчинений німецькими нацистами Голокост євреїв під час Другої світової війни на поляків. Водночас в Ізраїлі побоюються, що нововведення має на меті відвернути увагу від причетності поляків до злочинів нацистів.

Нагадаємо, раніше Хорватія звинуватила Сербію у фальсифікації історії з пропагандистською метою через організованою Белградом в ООН у Нью-Йорку виставку, присвячену Голокосту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram