ГоловнаПолітика

Польща пообіцяла не карати істориків за "бандеризм"

Новий закон стосуватиметься публічного заперечення доведених злочинів.

Польща пообіцяла не карати істориків за "бандеризм"
Фото: msz.gov.pl

Польське МЗС заявило, що під закон про заборону пропаганди "бандеризму" не підпадатимуть наукова та художня діяльність.

При цьому в комюніке міністерства  зазначається,  що закон фактично ще не ухвалено, оскільки за нього не проголосував Сенат.

"МЗС Польщі інформує, що законодавчий процес проведення правового акта ще не був завершений. За задумом ініціаторів, законопроект має протидіяти запереченню чи применшенню відповідальності виконавців злочинів, скоєних формуваннями, які співпрацювали з Третім німецьким рейхом. Стосується він лише осіб, які публічно та всупереч фактам заперечують такі злочини. Наголошуємо, що наукова та художня діяльність у розумінні обговорюваного закону не є злочином", - сказано в ньому.

Польща хоче будувати стратегічне партнерство з Україною, але воно має "будуватися на базисі правди".

Нагадаємо, 26 січня польський Сейм 289 голосами вирішив внести зміни до закону про інститут національної пам'яті, які запроваджують відповідальність за "пропаганду бандеризму". Вони передбачають штраф або позбавлення волі на термін до 3 років за заперечення злочинів українських націоналістів. Йдеться про період 1925-1950 років і дії, пов'язані із застосуванням "насильства, терору або інших форм порушення прав людини проти окремих осіб або груп людей". Конкретніше - про участь українських націоналістів у знищенні євреїв і вбивствах поляків на Волині та сусідніх регіонах.

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив після цього, що "під дію закону потраплять не лише українські автори, а й польські, ті, що писали про УПА, не вважаючи її діяльність злочинною".          

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram