ГоловнаПолітика

В'ятрович визнав прийняття Сеймом закону про заборону "пропаганди бандеризму" загрозою для Польщі

"Це серйозний крок до згортання свободи слова та впровадження партійної цензури".

В'ятрович визнав прийняття Сеймом закону про заборону "пропаганди бандеризму" загрозою для Польщі
Фото: Макс Левин

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир Вятрович вважає, що прийнятий польським Сеймом закон про заборону пропаганди "бандерівської ідеології" небезпечний не для України, а для Польщі.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Ухвалений нині в Польщі закон про "бандеризм" небезпечний не для України, а для Польщі. Це серйозний крок до згортання свободи слова та впровадження партійної цензури. Під дію закону потраплять не тільки українські автори, а й польські, ті хто писали про УПА, не вважаючи її діяльність злочинною. Під цензуру потраплять твори Тожецького, Куроня, Гедройца", - зазначив В'ятрович.

Він наголосив, що без свободи слова неможлива демократія.

"Досвід нашого східного сусіда це довів. Не хочеться повторення цього уроку у західного", - додав Голова Українського інституту національної пам'яті.

Раніше в українському МЗС нагадали авторам проекту закону про заборону пропаганди "бандерівської ідеології", що українці, як і поляки, зазнали великих страждань від тоталітарних режимів у роки Другої світової війни, а також самовіддано боролися за свободу своєї Батьківщини.

МЗС висловило надію, що Сенат Польщі, який має незабаром розглянути зазначений законопроект, проявить політичну мудрість щодо питань, які можуть негативно вплинути на розвиток двосторонніх відносин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram