ГоловнаСвіт

У Польщі немає десятків тисяч біженців з України, - консул

Українці приїжджають у Польщу й країни ЄС для працевлаштування.

У Польщі немає десятків тисяч біженців з України, - консул
Фото: telegraf.com.ua

2017 року з проханням до польської влади про надання міжнародного захисту звернулися 625 українців, а мови про десятки тисяч біженців у Польщі немає.

Про це в коментарі "112 Україна" розповіла керівник консульського відділення посольства України в Польщі Світлана Криса.

За її словами, порівняно з попередніми роками кількість українських біженців у Польщі або охочих отримати міжнародний захист поменшала, а цифра, озвучена головою польського уряду, не відповідає дійсності.

"До теми реальної кількості біженців з України в Польщі ми звертаємося не вперше, тому що це питання також порушувала прем'єр-міністр Шидло і тепер Моравецький. Називають кількість біженців з України високою, хоча насправді, згідно з офіційною інформацією управління з питань іноземців у Польщі, протягом січня-листопада 2017 року до цього управління звернулися лише 625 громадян України з проханням надати їм міжнародний захист. Порівняно з попередніми роками, якщо ми візьмемо 2014 рік, то ця кількість зменшилася вчетверо, а порівняно з 2016 роком - удвічі. Просили 1 306 осіб про міжнародний захист у 2016 році, це з громадян України. Взагалі громадян України 21% попросив статус біженця у 2017 році від загальної кількості іноземних громадян, які звертаються по міжнародний захист", - заявила вона.

Криса зазначила, що українські громадяни переїжджають у Польщу й інші країни Євросоюзу з метою працевлаштування.

"Наших громадян, які прибувають у країни ЄС і, зокрема, на територію Польщі, ми розцінюємо й інші країни також як трудових мігрантів. Це, перш за все, люди, які приїжджають з метою працевлаштування, навчання, тому говорити, що всі ці особи - біженці, немає жодного морального прав ", - заявила дипломат.

Вона додала, що заяви польської влади про десятки тисяч біженців з України є виправданням Варшавою перед Євросоюзом у зв'язку з небажанням дотримуватися її міграційної політики.

"Я думаю, що це внутрішня політика, це політика побоювання того, що мігранти з інших країн міграційного ризику не були тут прийняті. Українці в жодному разі не можуть розцінюватися як розмінна монета в цьому. Це суто політичне питання, політичний аспект і виправдання Республіки Польща перед іншими країнами ЄС у тому, щоб не приймати мігрантів з інших країн міграційного ризику", - констатувала український консул.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що влада країни нібито прийняла "кілька десятків і, можливо, сотень тисяч біженців з України".

Протягом 2016-2017 років 88 українців отримали в Польщі статус біженця, 239 громадян України отримали статус особи, яка потребує додаткового захисту, повідомили напередодні в Посольстві України в Польщі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram