ГоловнаСвіт

Каталонія не має вибору, крім як проголосити незалежність, - віце-президент регіону

Чиновник заявив, що виступає від імені Лівої республіканської партії Каталонії.

Каталонія не має вибору, крім як проголосити незалежність, - віце-президент регіону
Уриол Жункерас
Фото: EPA/UPG

Уряд Іспанії не залишив Каталонії жодного іншого вибору, крім як проголосити незалежність регіону.

Про це віце-президент Каталонії Уріол Жункерас заявив в інтерв'ю Associated Press.

"Іспанський уряд не дає нам іншого вибору, крім як захищати громадянські права і права громадян за допомогою найкращих інструментів, які мають наші інститути", - підкреслив Жункерас.

За його словами, Республіканська лівиця Каталонії - одна з двох у коаліції за незалежність, відмовляється приймати дострокові регіональні вибори як вихід з політичного глухого кута, оскільки вважає, що каталонці вже вибрали незалежність.

Жункерас заявив, що його партія "буде працювати над створенням республіки, оскільки ми розуміємо, що існує демократичний мандат на створення такої республіки". При цьому він зазначив, що виступає від імені партії, а не всього каталонського уряду.

Напередодні в ЗМІ з'явилася інформація, що глава регіонального уряду Каталонії Карлес Пучдемон відмовився від виступу в Сенаті Іспанії, запланованого на 26 жовтня. Очікувалося, що каталонський лідер у своїй промові мав висловити свою позицію щодо незалежності Каталонії.

У п'ятницю, 27 жовтня, в Сенаті Іспанії заплановано розгляд прохання уряду про застосування статті 155 Конституції, яка дозволяє національному уряду вводити пряме правління в автономних регіонах Іспанії (тобто підпорядковувати їх безпосередньо уряду Іспанії) в разі кризи. Досі ця стаття ні разу не застосовувалася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram