ГоловнаСвіт

У Сирії заявили про повне звільнення Ракки від ІДІЛ

Близько 80% звільненого міста зруйновано.

У Сирії заявили про повне звільнення Ракки від ІДІЛ
Фото: EPA/UPG

Підтримувані міжнародною коаліцією під керівництвом США "Демократичні сили Сирії" (SDF) у п'ятницю, 20 жовтня, заявили, що повністю звільнили місто Ракку від бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава".

Заява прес-секретаря очолюваного сирійськими курдами альянсу пролунала під час прес-конференції на розташованому в центрі міста стадіоні, який бойовики ІДІЛ свого часу перетворили на склад боєприпасів і величезну в'язницю, повідомляє DW.

"Наша перемога є перемогою над тероризмом, і звільнення Ракки знаменує останній розділ у боротьбі з тероризмом в Сирії", - зазначив прес-секретар опозиційних до Башара Асада SDF Талаль Селла.

Про встановлення контролю SDF над Раккою, яка вважалася столицею "халіфату" ісламістів, заявили ще 17 жовтня. Однак протягом останніх днів тривали операції із зачистки та пошуку бойовиків у всіх кварталах Ракки.

Контроль над містом планується передати цивільній адміністрації, заявили представники сирійської опозиції. Так вони відзначили, що майбутнє міста та однойменної провінції будуть вирішувати самі жителі. Провінція Ракка буде визнавати владу демократичного децентралізованого уряду, а в цивільній раді будуть представлені як сирійські курди, так і араби, пообіцяли в SDF.

За даними розташованого в Лондоні Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини, близько 80% звільненого міста зруйновано. У зв'язку з цим очікується, що нова влада міста буде співпрацювати з міжнародними організаціями та іншими державами для відновлення міста.

"Демократичні сили Сирії" почали операцію зі звільнення Ракки від ІДІЛ рік тому. Місто фактично було столицею ісламістів у Сирії, які захопили Ракку в 2014 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram