ГоловнаСвіт

Мадрид вирішив розпустити уряд і парламент Каталонії

Іспанська влада задіяла статті 155 Конституції.

Мадрид вирішив розпустити уряд і парламент Каталонії
Мариано Рахой
Фото: EPA/UPG

Іспанський кабінет міністрів вирішив розпустити уряд і парламент Каталонії. Про це оголосив прем'єр-міністр Іспанії після спеціального засідання членів кабміну 21 жовтня.

На ньому було прийнято рішення застосувати статтю 155 Конституції і тимчасово призупинити автономію каталонського регіону. В регіоні проведуть місцеві вибори, за підсумками яких потім буде створено новий уряд. До цього часу повноваження місцевих органів влади передадуть Мадриду.

Більш як два тижні тому в Каталонії пройшов заборонений центральною владою Іспанії референдум про незалежність. Незважаючи на заборону, в ньому взяли участь близько 2,3 мільйона чоловік або близько 42,3% від загального числа виборців. Заявлений каталонським урядом результат - 90,18% тих, хто голосував, відповіли ствердно на питання "Ви хочете, щоб Каталонія стала незалежною державою в формі республіки?".

10 жовтня президент Каталонії Пучдемон підписав декларацію про проголошення незалежності Каталонії в односторонньому порядку, зауваживши, що автономія отримала мандат від народу, щоб стати незалежною державою. Разом з тим він закликав регіональний парламент відкласти проголошення незалежності, щоб домогтися "деескалації напруженості" і почати діалог з Мадридом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram