ГоловнаСвіт

Росія на навчаннях "Захід-2017" відпрацювала застосування тактичної ядерної зброї проти членів НАТО і України, - експерт

Погроза Москви використати ядерну зброю є заходом із примусу до ведення з нею перемов.

Росія на навчаннях "Захід-2017" відпрацювала застосування тактичної ядерної зброї проти членів НАТО і України, - експерт
Военные учения Россия-Беларусь «Запад 2017», Борисов, Беларусь, 20 сентября 2017.
Фото: EPA/UPG

У ході військових навчань «Захід-2107» на території Білорусі російське командування відпрацьовувало план застосування в зіткненнях з НАТО і ЗСУ тактичної ядерної зброї.

Про це заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь сказав у коментарі LB.ua, йдеться в статті  "Підсумки "Заходу-2017". Чи пройшла Білорусь перевірку?"

За його словами, за задумом навчань Росія повинна домогтися нейтралітету країн Балтії та недопущення розміщення армії НАТО на їхній території; отримати «російські історичні території» (у Латвії та Естонії), створити транспортний коридор у Калінінградській області. З цією метою вона окупувала Естонію, Литву і Латвію, закрила Сувалкський коридор і почала наступальні дії на Варшаву.

«У разі вдалих контрнаступальних дій НАТО (зокрема спроб звільнення країн Балтії через Калінінград), за задумом навчань, передбачено застосування тактичної ядерної зброї над територією Калінінградської області», - сказав експерт.

Експерт пояснив, що варіанти використання тактичної ядерної зброї прораховуються російським Генштабом тому, що Росія не володіє достатніми резервами для застосування з власної території. Також у РФ недостатньо боєздатних підрозділів для наступальних дій у Калінінградському анклаві. Тому можливість ведення наступальних дій з території Білорусі (зокрема її власними силами) має для Росії важливе стратегічне значення.

При цьому найбільш негативним для себе сценарієм російське командування вважає залучення країнами НАТО для бойових дій проти Росії армії України. Російські стратеги побоюються, що в момент таких бойових дій з НАТО, Україна може одночасно почати свій наступ на російську 8 Армію - з метою звільнення окупованих зараз цією армією окремих районів Донецької та Луганської областей. «З огляду на брак боєздатних резервів на цей випадок план навчань також передбачав застосування тактичної ядерної зброї на території України (або інших регіонів, зокрема російських - Калінінградська область)», - повідомив експерт.

Він уважає, що фактор рішучості та погроза Москви використати ядерну зброї як заходу з примусу протилежного боку до ведення перемов є елементом гібридної війни.

Головною метою навчань «Захід-2017» Самусь назвав відпрацювання стратегічної операції на західному напрямку угрупованням військ Союзної держави Росії та Білорусі за єдиним планом і під командуванням російського Генштабу.

При цьому, елементи сценарію «Захід-2017» ( «Вейшнорія» - «Латгалія») вже апробовувалися раніше в російському інформаційному просторі з погляду культивації проблеми «захисту російськомовного населення» у країнах Балтії.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram