ГоловнаСвіт

Прем'єр Японії закликав Путіна укласти мирний договір щодо Курил

Абе закликав залишити молодим людям наступного покоління "світ, в якому Росія і Японія зможуть розкрити свій потенціал".

Прем'єр Японії закликав Путіна укласти мирний договір щодо Курил
Владимир Путин, Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Росії і Японії потрібно подолати всі труднощі, поставити крапку в "ненормальній ситуації" і укласти мирний договір щодо Курильських островів

Про це заявив прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, виступаючи на Східному економічному форумі, повідомляє "Интерфакс"

За словами Абе, за рік у відносинах Росії і Японії "почалися зрушення", яких країни не могли досягти протягом 70 років. Він додав, що найближчим часом можна буде побачити "блискуче майбутнє російсько-японських відносин, які зможуть повною мірою розкрити весь наявний потенціал".

"Саме заради цього ми повинні поставити крапку в ненормальній ситуації, коли в нас досі немає мирного договору. Володимире, цей обов'язок повинні ми виконати удвох", - звернувся Абе до президента РФ Володимира Путіна.

Він також закликав подолати всі труднощі та залишити молодим людям наступного покоління "світ, в якому дві держави - Росія і Японія - зможуть розкрити свій потенціал".

Росія і Японія не можуть укласти мирний договір з моменту закінчення Другої світової війни. Після неї Курильські острови були включені до складу СРСР, проте Японія оскаржувала приналежність трьох островів і однієї групи островів. У 1956 році СРСР і Японія прийняли московську декларацію, згідно з якою між країнами припинявся стан війни і фіксувалася передача островів Хабомаї та Шикотан Японії, проте це могло статися тільки після укладення мирного договору. Від його підписання Японія відмовилася під тиском США, які пригрозили не повернути до складу країни архіпелаг Рюкю і острів Окінава.

Після розпаду СРСР територіальна суперечка з Японією перейшла до Росії. У грудні 2016 року дві країни домовилися про спільну господарську діяльність на островах. Вона передбачає розвиток туристичної, екологічної, медичної та економічної сфер. Тоді ж Путін закликав "припинити історичний пінг-понг" у ситуації з приналежністю Курильських островів.

Нагадаємо, в лютому Японія надіслала протест РФ через присвоєння імен п'яти Курильським островам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram