ГоловнаСвіт

Додон пообіцяв покарати військових за участь у навчаннях НАТО

Експерти наголошують, що рішення президента про призупинення постанови уряду не має юридичної сили.

Додон пообіцяв покарати військових за участь у навчаннях НАТО
Игорь Додон во время визита в Москву
Фото: EPA/UPG

Проросійський президент Молдови Ігор Додон підписав указ про припинення опублікованого в Офіційному моніторі рішення уряду про відправлення військового контингенту Національної армії на навчання Rapid Trident-2017 Україна.

При цьому він пообіцяв знизити в званнях військових, які виїхали на навчання, написав на своїй сторінці в Facebook прес-секретар президента Іон Чебан.

"Рішення уряду про відправлення молдовських військовослужбовців на навчання в Україну було призупинено указом президента. Президент також розпорядився провести перевірку у військових частинах Національної армії, щоб з'ясувати, хто з військовослужбовців відсутній, хто присутній, щоб згодом, відповідно до законодавства, прийняти рішення, аж до пониження відповідальних осіб у званнях", - написав Чебан.

У міжнародних військових навчаннях Rapid Trident-2017, які проходять у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки в Яворові з 7 по 23 вересня, беруть участь військовослужбовці 22 миротворчого батальйону і Першої сухопутної бригади Національної армії Молдови (всього 57 осіб).

Рішення про участь у навчаннях 2017 року було прийнято урядом Молдови напередодні, незважаючи на заборону президента.

У відповідь Додон заявив, що призупиняє рішення уряду, керуючись наданими йому Конституцією повноваженнями головнокомандувача збройними силами країни.

Експерти в галузі конституційного права, своєю чергою, підкреслюють, що рішення президента про призупинення постанови уряду не має юридичної сили, адже спір між урядом і президентом може бути врегульовано винятково рішенням Конституційного суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram