ГоловнаСвіт

39% росіян підтримали ідею встановлення пам'ятників Сталіну, - опитування

За 10 років частка росіян, які вважають сталінські репресії "злочином, якому немає виправдання", знизилася майже вдвічі.

39% росіян підтримали ідею встановлення пам'ятників Сталіну, - опитування
Фото: lug-info.com

Майже 40% росіян підтримують ідею встановлення пам'ятників Йосипу Сталіну в російських містах.

Про це свідчать дані опитування, проведеного "Левада-центром". Повністю за це висловилися 8%, скоріше позитивно - 31%.

"Левада-центр" запитав респондентів про їхнє ставлення до встановлення пам'ятників Сталіну в містах Росії. Скоріше негативно до цього ставляться 27%, різко негативно - 11%. Не змогли відповісти 23%.

У 2005 році загалом позитивно до встановлення пам'ятників Сталіну поставилися 36%, негативно 53%.

Суспільне ставлення до Сталіна "характеризується двоїстістю і суперечливістю, що відображають структуру пострадянської "двозначності", відзначає "Левада-центр".

"В останні роки помітне значне зростання привабливості та значущості диктатора, який виступає як один з персоналістських символів Великої держави, Перемоги радянського народу у Вітчизняній війні", - йдеться в дослідженні.

У дослідженні уточнюють, що вплив захисників Сталіна стає більш відчутним: за останні 10 років частка росіян, які кваліфікують сталінські репресії як "злочин, якому немає виправдання", знизилася майже вдвічі: з 72 до 39%. "Причому, важливо наголосити, - збільшення йшло здебільшого за рахунок молодих людей, які бездумно приймають телевізійну апологетику Сталіна", - йдеться в дослідженні.

Опитування проводили 18-22 серпня серед 1600 осіб у 137 населених пунктах Росії.

Раніше президент РФ Володимир Путін в інтерв'ю режисерові Оліверу Стоуну на телеканалі Showtime заявив про "зайву демонізацію" образу Сталіна, назвавши його "складною фігурою".

Перша хвиля репресій, яку організував Йосип Сталін, пройшла наприкінці 1920-х - початку 1930-х років. Громадян заарештовували для припинення спроб інакомислення. Період найбільш жорстоких і масових репресій - Великий терор - припадає на 1937-1938 роки. За розпорядженням Сталіна органи НКВС у серпні 1937 року почали переслідування "антирадянських елементів" і "контрреволюційних національних контингентів".

За даними Музею історії ГУЛАГу, під час другої хвилі репресій понад 1,5 млн людей були заарештовані за звинуваченням в антирадянській діяльності. Близько 700 тис. з них засудили до розстрілу.

"Меморіал" називає жертвами політичних репресій у СРСР понад 12,5 млн осіб.

Наприкінці червня "Левада-центр" підбив підсумки опитування серед росіян про найбільш визначних людей усіх часів і народів. Лідером голосування з 38% став Йосип Сталін. Слідом за ним ідуть Володимир Путін і Олександр Пушкін, які набрали по 34%. Далі - Володимир Ленін (32%) і Петро I (29%). 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram