ГоловнаСвіт

Російські втрати в Сирії різко зросли 2017 року (оновлено)

Понад половина загиблих - найманці.

Російські втрати в Сирії різко зросли 2017 року (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Міністерство оборони РФ повідомило, що в Сирії від початку року загинули десять російських військових. Але насправді втрати становлять щонайменше 40 осіб.

Про це йдеться в розслідуванні Reuters.

Військові втрати в мирний час у РФ - державна таємниця; російська влада не розкриває загального числа втрат, а оприлюднює інформацію про деякі випадки загибелі військових.

Розбіжності з офіційними даними почасти можна пояснити тим фактом, що РФ відкрито не визнає, що пліч-о-пліч з армією в Сирії борються приватні військові фахівці, або найманці. Формально їх присутність у Сирії могла б потрапити під кримінальну статтю. Серед загиблих цього року був 21 найманець і 17 військових. Статус ще двох осіб встановити не вдалося.

Імена загиблих оприлюднено на сайті видання.

Число загиблих за сім місяців цього року перевершує російські втрати в Сирії за попередні 15 місяців операції на підтримку Башара Асада, які, за оцінкою Reuters, вартували життя щонайменше 36 росіянам.

Оновлено: У Міноборони Росії інформацію про загибель десятків військових традиційно відкидають. Так, офіційний представник Міноборони РФ генерал-майор Ігор Конашенков звинуватив Рейтер у спробі дискредитувати російську кампанію з боротьби з ІДІЛ після публікації про зростання числа загиблих російських військових у Сирії, повідомляє РИА Новости.

"Міноборони Росії відомо, хто є замовником цієї публікації Рейтер і хто "допомагав" її готувати. Тому спеціально для "російської" редакції Рейтер пояснюємо. Ніяких нібито "таємних" поховань російських військовослужбовців, загиблих у Сирії, не було і немає", - сказав Конашенков.

За словами російського генерал-майора, агентство "насаджує міф про якихось загиблих "контрактників" з "таємничої" організації".

Нагадаємо, що російська військова операція в Сирії почалася у вересні 2015 року. Влада Росії стверджувала, що в ній бере участь тільки авіація, а наземна операція виключена. Однак потім з'ясувалося, що весь цей час в Сирії діяв і російський спецназ. Офіційно метою військової операції в Сирії російська влада називала боротьбу з бойовиками з екстремістського угруповання "Ісламська держава". На Заході вважають, що фактично Росія під приводом боротьби з ІД надавала підтримку режиму сирійського президента Башара Асада в громадянській війні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram