ГоловнаСвіт

У Грузії скасували тюремне покарання за висівання конопель для особистого користування

За вирощування до 150 грамів конопель саджати не будуть.

У Грузії скасували тюремне покарання за висівання конопель для особистого користування
Фото: mvs.gov.ua

Конституційний суд Грузії визнав неконституційним покарання у вигляді позбавлення волі за вирощування до 150 грам коноплі, повідомляє Спутник Грузия.

Як сказано в повідомленні на сайті Конституційного суду, таке рішення прийнято на підставі звернення групи громадян Грузії, які внесли позови проти грузинського парламенту, вимагаючи визнати неконституційними кілька норм Кримінального кодексу, що стосуються вирощування конопель для особистого користування.

Повідомляють, що у Грузії незаконне висівання, вирощування або культивування рослини, що містять наркотичну речовину, є кримінальним злочином, який карається позбавленням волі від 2 до 5 років, а в разі обтяжливих обставин, в тому числі за вирощування у великому і особливо великому розмірах, - від 4 до 7 років і від 6 до 12 років в'язниці відповідно. Під великим розміром мають на увазі від 50 грамів і більше, а під особливо великим - від 250 грамів.

"Конституційний суд окремо оцінив загрози від спірних кількостей конопель. Суд встановив, що 63,73 грама і 150,72 грама коноплі не можуть вважатися тією кількістю, яка створює автоматичну загрозу її поширення, а застосування як покарання позбавлення волі через такі дії, які загрожують тільки автору дій, є непропорційним покаранням", - йдеться в повідомленні.

Щодо ще однієї спірної кількості вирощуваної коноплі - 269,49 грама, в цьому випадку суд визнав позбавлення волі правомірним, проте міру покарання - від 6 до 12 років в'язниці - непропорційною дії.

Це вже третій позов щодо конопель і її похідних, який задовольняє Конституційний суд, зазначає видання.

Як повідомляли в червні, в Польщі дозволили використання марихуани в медичних цілях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram