ГоловнаСвіт

Туреччина заборонила німецьким депутатам відвідувати авіабазу НАТО

На базі "Конья" розміщені близько 30 німецьких солдатів.

Туреччина заборонила німецьким депутатам відвідувати авіабазу НАТО
Фото: segodnya.ua

Влада Туреччини відмовилися пускати німецьких депутатів на авіабазу НАТО в провінції Конья в центральній частині країни. Про це стало відомо в п'ятницю, 14 липня, передає Німецька хвиля.

Глава оборонного комітету бундестагу Вольфганг Хелльміх уточнив в бесіді з агентством dpa, що депутати дізналися про заборону Анкари через МЗС Німеччини.

Туреччина пояснила своє рішення станом двосторонніх відносин з Берліном. За словами Хелльміха, представники Туреччини повідомили німецькому МЗС про заборону напередодні ввечері в усній формі.

На базі "Конья" розміщені близько 20-30 німецьких солдатів, які беруть участь в операції міжнародної коаліції проти терористичного угрупування "Ісламська держава". Хелльміх підкреслив, що німецькі депутати повинні мати можливість відвідати своїх солдатів незалежно від того, як Анкара оцінює двосторонні відносини з Берліном. Він додав, що в таких умовах не бачить можливості продовжити мандат на розміщення військових на цій базі, який закінчується наприкінці року.

На початку липня німецька влада почала виведення солдатів з розташованої в Туреччині бази "Інджирлік", де були розміщені близько 260 німецьких військовослужбовців, шість літаків-розвідників "Торнадо" і один літак-заправник. Ці сили були залучені до боротьби з ІДІЛ. Тепер авіація і військовий контингент будуть перебазовані в Йорданію, звідки ПС Німеччини продовжать участь в операціях міжнародної антитерористичної коаліції. Німецькі військові повинні залишити територію Туреччини до кінця липня, а саме перекидання військ за планом завершиться до жовтня.

Причиною відходу з "Інджирліка" стали заборони турецького уряду на відвідування німецькими парламентаріями військового контингенту, розквартированого там. Як обґрунтування висувалися різні приводи, зокрема прийняття бундестагом резолюції, в якій події 1915 року в Османській імперії були визнані геноцидом вірменського народу. Наступним приводом стало надання Берліном політичного притулку турецьким військовим, що втекли з країни після невдалої спроби путчу в липні 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram