ГоловнаСвіт

Парламент Польщі наділив себе правом призначати суддів

Опозиція збирає людей на акцію протесту.

Парламент Польщі наділив себе правом призначати суддів
Фото: senat.gov.pl

Парламент Польщі прийняв законопроект, що наділяє депутатів і міністра юстиції правом призначати суддів без консультацій з представниками судової системи.

Проти законопроекту виступили опозиційні партії і правозахисники. На думку критиків цієї законодавчої ініціативи, запропоновані нововведення порушують конституційний принцип поділу влади, відзначає BBC.

Правляча в Польщі партія "Право і справелівость", яка виступає за прийняття цього закону, стверджує, що реформа необхідна через корумпованість існуючої судової системи. Представники партії стверджують, що суди в Польщі фактично обслуговують тільки інтереси еліти.

За прийняття в ніч на 15 липня проголосували 57 сенаторів, 29 були проти.

Щоб законопроект став законом, його повинен підписати президент країни Анджей Дуда. Президент раніше не говорив про плани накласти на закон вето. На питання журналістів, як поставиться Дуда до реформи, маршалек Сенату Станіслав Карчевський відповів, що напевно він їх уважно розгляне. "Особисто я впевнений, що він прийме гарне рішення для поляків", - пише Радіо Польща.

12 липня за реформу Національної судової ради і новий закон про суди загальної юрисдикції проголосував Сейм.

Польська опозиційна партія "Громадянська платформа" заявила про свою участь в маніфестації проти змін в системі правосуддя країни, яка відбудеться в неділю, 16 липня. Опозиція вважає запропоновані зміни несправедливими і побоюється, що вирішальне слово в призначенні суддів буде залишатися за правлячою партією, яка домінує в парламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram