ГоловнаСвіт

Туреччина не відмовиться від переговорів про вступ у ЄС на користь розширення співпраці, - міністр

У ЄП сьогодні пройде голосування стосовно припинення переговорів про вступ Туреччини в ЄС.

Туреччина не відмовиться від переговорів про вступ у ЄС на користь розширення співпраці, - міністр
Фото: EPA/UPG

Туреччина відкидає будь-які пропозиції відмовитися від переговорів про вступ країни в ЄС на користь розширення співпраці в інших галузях.

Про це заявив міністр з європейських питань Туреччини Омер Челік напередодні голосування в Європарламенті стосовно припинення переговорів про вступ Туреччини в Союз, передає агентство Рейтер.

За словами Челіка, неправильно, що європейські парламентарії мають намір закликати до припинення переговорів про вступ Туреччини в Євросоюз, і такий підхід "не вигідний нікому".

Напередодні європейські парламентарії закликали припинити переговори про вступ Туреччини в ЄС, заявивши, що те, як президент Реджеп Таїп Ердоган жорстоко переслідує своїх опонентів, означає, що Анкара не відповідає демократичним критеріям блоку. Очікується, що голосування з цього питання в Європарламенті відбудеться сьогодні, проте, як зазначає Рейтер, воно має вкрай обмежений вплив на це питання.

Тим часом комісар Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства і переговорів про розширення Йоганнес Хан висловив надію, що співпраця між сторонами призведе до проведення політичного діалогу на вищому рівні.

"Я не знаю, яке рішення буде прийнято, але я повинен підкреслити, що Європарламент є одним з інститутів, які обираються європейськими громадянами. Члени Європейського парламенту представляють погляди своїх виборців", - сказав Хан.

Угода про асоціацію Туреччини і ЄС була підписана 1963 року. 2016 року Європарламент прийняв резолюцію про призупинення переговорів про членство Анкари через жорсткі дії турецької влади щодо опозиції після спроби держперевороту.

Нагадаємо, у квітні Ердоган заявив про можливий перегляд позиції про вступ Туреччини в ЄС. Однак уже в червні турецький прем'єр заявив, що Туреччина хоче продовжити переговори про вступ у ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram