ГоловнаСвіт

Українська діаспора в Росії поскаржилася Порошенкові на Держуправління справами президента

Заявляють про порушення при призначенні нового директора Культурного центру в Москві та просять перепідпорядкувати цю установу МЗС України.

Українська діаспора в Росії поскаржилася Порошенкові на Держуправління справами президента
Культурный центр Украины в Москве
Фото: dus.gov.ua

Конкурс на заміщення посади директора Національного культурного центру України в Москві 13 червня не був відкритим, прозорим і справедливим, а тому підтверджує необхідність передачі НКЦУ в Український інститут (УІ), який і повинен об'єднати всі культурно-інформаційні установи за кордоном.

Про це йдеться у відкритому листі української діаспори до президента України Петра Порошенка з приводу ситуації в Національному культурному центрі України в Москві, який є в розпорядженні LB.ua.

"Конкурсна комісія під час обрання нового директора НКЦУ зробила помилку (на наш погляд, запрограмовану). Як наслідок такого обрання - консервація проблем у діяльності Національного Культурного центру України в Москві, відсутність украй необхідних змін у його роботі", - йдеться в заяві.

Автори тексту стверджують, що неупереджене порівняння презентацій основних кандидатів - Тараса Малишевського, Сергія Винника та Валерія Юрченка, не дає ніяких переваг Юрченкові. Ба більше, Юрченко відверто поступається зазначеним вище кандидатам практично за всіма критеріями.

Також через систематичні проблеми з керівництвом НКЦУ виникає питання про доцільність існування цієї структури в складі Державного управління справами (ДУС). "Сьогодні триває процес створення Українського інституту (УІ), який повинен об'єднати всі культурно-інформаційні установи за кордоном, але чомусь передача КЦУ в Москві в УІ не передбачена - що підсилює підозри про непрозору складову в діях ДУС", - ідеться в заяві.

Крім того, підпорядкованість НКЦУ Держуправлінню справами суперечить міжнародному законодавству, а саме ст. 2 міжурядової угоди між Росією і Україною від 27 лютого 1998 р. "Про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів": "Культурний центр України в м. Москва та його філії здійснюють свою діяльність під загальним керівництвом голови дипломатичного представництва України в РФ і Міністерства культури і мистецтв України".

За питання культурно-інформаційної роботи за кордоном ДУС не відповідає.

"Відсутність радикального оновлення діяльності Національного культурного центру України в Москві і зміни концепції його роботи взагалі ставить питання про доцільність подальшого існування цієї установи для України", - зауважують заявники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram