ГоловнаСвіт

Мей запропонувала громадянам ЄС після "брексіту" статус поселенця

Уряд оприлюднив документ з пропозиціями Британії громадянам Євросоюзу.

Мей запропонувала громадянам ЄС після "брексіту" статус поселенця
Тереза Мэй
Фото: EPA/UPG

Громадяни Євросоюзу, які проживають у Британії, повинні мати право на перебування в країні і після "брексіту", заявила в понеділок прем'єр-міністр Тереза Мей, виступаючи в Палаті громад парламенту.

Британський уряд оприлюднив 15-сторінковий документ, в якому викладено детальну інформацію про те, що Британія пропонує громадянам Євросоюзу після "брексіту".

У ньому йдеться, що всі громадяни ЄС, які проживають у Британії на законних підставах протягом щонайменше п'яти років, отримають "статус поселенця" і зможуть привезти в країну подружжя та дітей, передає Бі-бі-сі.

Дату, з якої буде вестися відлік терміну проживання в Британії, ще належить узгодити. Громадяни ЄС, чий стаж проживання в Британії виявиться недостатнім для отримання "статусу поселенця", отримають два роки на те, щоб "врегулювати свій статус".

Глава уряду вперше виклала свої плани щодо надання гарантій громадянам ЄС, які, як вона вважає, повинні "зняти стурбованість" у 3,2 млн громадян ЄС, які мешкають в Британії.

Однак будь-які зобов'язання щодо майбутнього правового статусу громадян мають бути взаємними і гарантують права 1,2 млн британських емігрантів, що проживають на континенті, обмовилася Мей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram