ГоловнаСвіт

Конгресмени ініціювали вихід США з договору про ліквідацію ракет

Поки що ідея не знайшла підтримки у виконавчій владі.

Конгресмени ініціювали вихід США з договору про ліквідацію ракет
Фото: betterworldcampaign.org

Кілька членів конгресу США направили в Білий дім пропозицію про вихід США з договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), повідомляє видання Politico.

"З нашого боку було б безвідповідально продовжувати дотримуватись договору, коли єдиний учасник, крім нас, його не дотримується", - наводить видання слова члена палати представників і голови підкомітету зі стратегічних сил Майка Роджерса.

Тоді як у Пентагоні, Держдепартаменті і Раді національної безпеки висловили стурбованість у зв'язку з пропозицією вийти з договору. На думку багатьох членів адміністрації США, такий крок може спровокувати повномасштабну гонку озброєнь.

Вони також зазначили, що договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності відповідає інтересам національної безпеки США.

У березні заступник голови об'єднаного комітету начальників генеральних штабів ВС США Пол Сельва заявив, що Росія розгорнула крилату ракету наземного базування в порушення договору зі США про РСМД.

Договір про РСМД Михайло Горбачов і Рональд Рейган підписали в грудні 1987 року. Улітку 1988 року договір набув чинності. США і СРСР зобов'язалися не виробляти, не випробовувати та не розгортати крилаті і балістичні ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) і меншої (від 500 до 1000 км) дальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram