ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

"Левада-центр" оскаржив у КС РФ норму закону про "іноземних агентів"

В організації стверджують, що закон набув "відверто неправового характеру".

"Левада-центр" оскаржив у КС РФ норму закону про "іноземних агентів"
Левада-Центр
Фото: facebook/Левада-Центр

Російський "Левада-центр" оскаржив у Конституційному суді Росії положення закону про "іноземних агентів", що прирівнює проведення соціологічних досліджень до політичної діяльності.

Про це "Интерфаксу" повідомив директор організації Лев Гудков.

Гудков пояснив, що центр оскаржить поправки, внесені в закон у червні 2016 року, які прирівнюють соціологічні дослідження до політичної діяльності. "Виходить, що та наша діяльність, яка за більш ранньою редакцією закону після перевірки не була визнана прокуратурою і Мін'юстом політичною, після поправок до закону заднім числом визнається політичною діяльністю", - зауважив Гудков.

Він зазначив, що поправки привели до того, що закон набув "відверто неправового характеру". "Справа не тільки в статусі іноземного агента "Левада-центру", але і в загальних проблемах. Закон носить довільний характер, блокує діяльність цілої низки громадських організацій, це порушує наші громадянські права", - додав він.

"Левада-центр" було визнано іноагентом у вересні 2016 року. Із запитом про перевірку центру до Мін'юсту РФ звернувся лідер російського руху "Антимайдан", член Ради Федерації Дмитро Саблін.

Гудков у розмові з "Дождьом" тоді підкреслював, що не бачить можливості проводити соціологічні опитування, якщо рішення Мін'юсту РФ залишиться чинним. Окрім того, він висловлював думку, що перевірки Мін'юсту РФ почалися після дослідження центру, в якому було зафіксовано зниження популярності "Єдиної Росії".

Поправки до закону "Про некомерційні організації" стосовно "іноземних агентів" діють з 2012 року. Вони дозволяють надати статус "іноземного агента" організаціям, які займаються в Росії політичною діяльністю і отримують гроші з-за кордону. Відповідно до закону, після включення до реєстру НКО повинні зареєструватися як "іноземні агенти" і потім у повідомленнях про себе вказувати цей статус.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram