ГоловнаСвіт

Молдовський суд засудив бізнесмена Платона, якого видала Україна, до 18 років в'язниці

У нього конфіскували активів на 45 млн доларів.

Молдовський суд засудив бізнесмена Платона, якого видала Україна, до 18 років в'язниці
Вячеслав Платон
Фото: crimemoldova.com

Суд сектора Буюкани в Кишиневі в четвер виніс вирок бізнесмену В'ячеславу Платону, засудивши його до 18 років в'язниці.

Платона визнано винуватим у шахрайстві в особливо великих розмірах і відмиванні грошей (ст. 190 і 243 Кримінального кодексу Молдови), пише місцеве видання Newsmarket.

Суд постановив конфіскувати у Платона фінансові активи та нерухоме майно на користь Banca de Economii на загальну суму 869 млн леїв (понад 45 млн доларів). Серед них - 63,89% акцій Moldindconbank, 83,12% акцій страхової компанії Asito, 87,27% акцій Alliance Insurance Group (розміщені в Victoriabank), усі акції двох брокерських компаній - Broking-VM і Asito-Broker, частки в п'яти різних компаніях і інші активи.

Сторона звинувачення просила, щоб Платону дали 23 роки.

Адвокат Платона В'ячеслав Руденко сказав, що вирок його не здивував. На його думку, немає особливої різниці між 18 і 23 роками, що їх зажадали прокурори. Рішення він обіцяв оскаржити в Апеляційній палаті, а після закінчення всього процесу в Молдові звернутися до європейських судових інстанцій.

Платону не дали останнього слова. Це пов'язано з тим, що його було відсторонено від участі в засіданнях. Руденко зазначив, що судді прийняли таке рішення, посилаючись на погану поведінку Платона. Однак, за його словами, це не відповідає дійсності і є порушенням прав його підзахисного.

Нагадаємо, Платона затримали в Україні та екстрадували в Молдову влітку 2016 року.

Йому інкримінували причетність до крадіжки 1 млрд євро з банківської системи Молдови, а також у відмиванні через Молдову понад $20 млрд із російських банків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram