ГоловнаСвіт

У Вірменії обирають парламент

Вперше передбачена можливість проведення другого туру виборів.

У Вірменії обирають парламент
Фото: trend.az

У Вірменії сьогодні проходять вибори до Національних Зборів.

Про це повідомляє АМІ “Новини-Вірменія”.

"О 08.00 за місцевим часом по всій республіці відкрилися всі 2009 виборчих дільниць. За новим Виборчим кодексом, кількість округів скорочено з 41 до 13, з яких 4 - в Єревані, і 9 - в областях. Голосування завершиться о 20:00", - йдеться в повідомленні.

За даними поліції на 1 квітня, загальна кількість виборців, включених до реєстру виборців Республіки Вірменія, становить 2564195 чоловік.

ЦВК з 12:00 до 21:00 буде озвучувати інформацію про явку і про хід голосування з тригодинною періодичністю станом на попередню годину. Порогу явки на виборах немає.

Відзначається, що за виборами стежитимуть понад 28 тис. спостерігачів з 49-ти місцевих громадських організацій і понад 640 спостерігачів шести міжнародних організацій: Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співпраці в Європі (БДІПЛ/ОБСЄ), Парламентської Асамблеї Ради Європи, Співдружності незалежних держав, Міжпарламентської Асамблеї СНД, Парламентської Асамблеї ОБСЄ і Європейського парламенту.

У виборах беруть участь п'ять партій і чотири партійних блоки: партії "Вільні демократи", "Вірменське відродження", Вірменська революційна федерація Дашнакцутюн, Республіканська партія Вірменії, Комуністична партія Вірменії, а також партійні блоки - "Елк" (Вихід), "Царукян" , "Оганян-Раффі-Осканян", Вірменський національний конгрес-Народна партія Вірменії (конгрес-НПВ).

Для проходження в парламент встановлено бар'єр - 5% для партій і 7% для блоків.

Ці вибори показові тим, відзначається в повідомленні, що вперше в історії країни голосування проходить повністю за пропорційною системою голосування. Це будуть перші в республіці загальнодержавні вибори після прийняття конституційних реформ 2015 року, які передбачають перехід до парламентської форми правління після закінчення терміну повноважень чинного голови держави в 2018 році.

За новою Конституцією, прийнятою за підсумками референдуму 6 грудня 2015 року, не обумовлюється строго фіксоване число членів парламенту, вказується лише їх мінімальна кількість - 101 депутат. Вся справа в складній системі розподілу мандатів і конституційній вимозі, що гарантує формування стабільної парламентської більшості - 54% місць в законодавчому органі.

Вперше Конституцією також передбачена можливість проведення другого туру виборів.

Зокрема, згідно з Виборчим кодексом, якщо за підсумками виборів або за допомогою утворення політичної коаліції стабільна більшість не формується, то на 28-й день з дня голосування може бути проведено другий тур, в якому візьмуть участь дві партії або два блоки партій, що отримали найбільшу кількість голосів. Переможець другого туру отримає додаткові мандати, які забезпечать йому стабільну більшість.

Нагадаємо, що в кінці березня Вірменія домовилася про нову угоду з ЄС про співпрацю без асоціації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram