ГоловнаСвіт

Ленін Морено лідирує на виборах президента Еквадору

Наступник діючого глави держави близький до перемоги в першому турі.

Ленін Морено лідирує на виборах президента Еквадору
Ленин Морено (в центре) на избирательном участке
Фото: EPA/UPG

У неділю, 19 лютого, в Еквадорі пройшов перший тур виборів президента.

За даними екзит-полу, проведеного соціологічною фірмою Cedatos, перемогу здобув 63-річний представник владного соціалістичного альянсу ПАІС Ленін Морено. Reuters пише, що за нього проголосували 39,4% виборців, а за найближчого переслідувача - колишнього банкіра Гільєрмо Лассо - 30,5%.

Вибори в Еквадорі проводять за двотуровою системою. Щоб виграти в першому турі, кандидату треба набрати 50% плюс один голос або 40%, але при цьому розрив між першим і другим кандидатом повинен бути більшим за 10 пунктів. Тож Ленін Морено близький до перемоги вже в першому турі.

Президента в Еквадорі обирають на чотири роки, одна людина може обіймати цю посаду тільки два терміни. Нинішній президент Рафаель Корреа перебуває на посаді вже 10 років. Це сталося через те, що під час його правління була змінена Конституція країни, і перший з двох дозволених термінів Корреа почав відраховуватися тільки з 2009-го.

Euronews зазначає, що президент Корреа залишає після себе реформовану країну, але його спадщина не однозначна.

Деякі соціально-економічні показники на його користь. Наприклад, число бідних скоротилося з майже 37% до трохи більше за 25%, а ВВП виріс з 48 млрд доларів до 94 млрд. Водночас рівень безробіття продовжує зростати, економічне зростання знизилося до 1,7% у 2016 році, а державні витрати перевершують бюджетні можливості і ведуть до зростання державного боргу.

На свій захист Рафаель Корреа каже про "ідеальний шторм" - поєднання зовнішніх факторів, які в останні роки підривали економіку країни, в тому числі затяжне падіння цін на нафту. До того ж руйнівний землетрус у квітні 2016 року завдав країні збитків на 3 мільярди доларів. І це стало однією з причин того, що державний борг сьогодні становить близько 40% ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram