ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

ООН прогнозує появу десятків тисяч біженців після штурму "столиці" ІДІЛ в Іраку

В Іраку налічується понад 3 млн внутрішньо переміщених осіб.

ООН прогнозує появу десятків тисяч біженців після штурму "столиці" ІДІЛ в Іраку
Беженцы
Фото: comments.ua

Близько 100 тис. іракців можуть утекти в Сирію і Туреччину через наступ іракських урядових сил на Мосул для витіснення з міста бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава".

Про це повідомило Агентство ООН у справах біженців, пише Рейтер.

"Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців (УВКБ) стурбоване, що події в Мосулі можуть змусити близько 100 тисяч іракців тікати в Сирію і Туреччину, - повідомило агентство ООН. - У Сирії готують план щодо прийняття до 90 тисяч іракських біженців".

Урядові сили Іраку за підтримки очолюваної США коаліції в повітрі та на землі, почали наступ у понеділок з метою витіснити бойовиків із Мосула, останнього основного опорного пункту ІДІЛ в Іраку.

В Іраку налічується вже понад 3 млн внутрішньо переміщених осіб, що становить майже десяту частину від загальної чисельності населення. Гуманітарні організації стверджують, що близько мільйона осіб можуть втекти з Мосула, міста з населенням 1,5 млн осіб, де джихадисти проголосили халіфат на території Іраку і Сирії.

Координатор ООН з питань гуманітарної допомоги Іраку Ліз Гранд сказала минулого тижня, що ООН готує найбільшу та найскладнішу в світі гуманітарну кампанію в контексті битви за Мосул.

Гранд сказала Рейтер, що мирні громадяни можуть бути використані як живі щити або отруєні газом, з огляду на заяви ІДІЛ про можливе використання хімічної зброї для захисту міста.

УВКБ ООН повідомило, що місце в Сирії, яке вже прийняло іракських біженців, готується до прийому ще однієї хвилі переселенців. Сирія вже прийняла близько 26 тис. біженців з Іраку.

Як повідомляли раніше у вівторок, іракська армія відбила в ІДІЛ давнє місто Німруд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram