ГоловнаСвіт

Влада США запідозрила російський стартап із капіталізацією $35 млрд у махінаціях

Головного маркетолога новосибірської компанії неодноразово звинувачували в шахрайстві.

Влада США запідозрила російський стартап із капіталізацією $35 млрд у махінаціях
Фото: newsfiber.com

Комісія США з цінних паперів і бірж (SEC) призупинила торгівлю цінними паперами новосибірської компанії Neuromama.

Як пише агентство Bloomberg, після того, як капіталізація компанії сягнула $35 млрд і вона обігнала Tesla, регулятор запідозрив її в маніпуляції з акціями.

Комісія пояснила рішення про припинення торгів паперами Neuromama відсутністю інформації про керуючих компанією людей і підозрою в "потенційно маніпулятивних угодах". Цінні папери Neuromama торгуються в позабіржовій системі торгів OTC market - її папери не відповідають стандартам Нью-Йоркської фондової біржі і біржі Nasdaq, хоча сама компанія заявила про наявність лістингу Nasdaq, що не відповідає дійсності, пише Bloomberg.

Компанія Neuromama була створена в Новосибірську, але зараз зареєстрована в мексиканському місті Розаріто: "Так як акції Neuromama котируються на Американській біржі цінних паперів, перебування в Російській Федерації стало політично неправильним для NeuroMama, Ltd. після відомих подій - і для її акціонерів, і для прогресу нашого бізнесу", - йдеться в повідомленні Neuromama.

Творці Neuromama називають проект "першою у світі пошуковою системою зі штучним інтелектом". Цей сервіс за допомогою нейромереж вивчає поведінку користувача, після чого показує найбільш відповідні результати пошуку, йдеться на сайті компанії.

Вартість акцій компанії з Новосибірська за рік зросла вп'ятеро, а на початку серпня вона обігнала за капіталізацією Tesla Motors і Twitter Inc., пише агентство Рейтер. Neuromama могла застосувати схему "закачай і скинь", коли інсайдери продають акції компанії невеликими обсягами, штучно завищуючи її вартість, після чого на піку вартості їх продають інвестору, котрий нічого не підозрює, пояснює агентство.

Neuromama з 2013 року не подає фінансової звітності, при цьому їй вдалося довести капіталізацію до $35 млрд. Головний маркетолог компанії Стівен Зубкінс пояснив Bloomberg, що Neuromama працює в сегменті з традиційно "високими оцінками", а увагу влади США заслужила надзвичайним успіхом: "Ми постраждали від негативного побічного ефекту нашого власного успіху. Це єдиний варіант, яким я можу пояснити те, що відбувається", - цитує агентство Зубкіса.

У майбутньому акції Neuromama коштуватимуть $1000, йдеться в повідомленні на сайті Neuromama. Сам Зубкіс (також відомий як Стівен Шварцбард) - емігрант із СРСР. Він уже був звинувачений у шахрайстві. У 1990-ті роки SEC подала на нього до суду через шахрайство із цінними паперами на $12 млн, він був засуджений до штрафів і вилучення незаконного доходу на загальну суму $21,6 млн. 2007 року він також був засуджений до п'яти років позбавлення волі за обман інвесторів, які вклалися в реконструкцію казино Лас-Вегаса, пише Bloomberg.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram