ГоловнаСвіт

Ердоган отримав нові повноваження відповідно до указів про надзвичайний стан

Влада отримала розширені повноваження, зокрема такі, що дозволяють їй закривати телекомунікаційні компанії.

Ердоган отримав нові повноваження відповідно до указів про надзвичайний стан
Эрдоган

Влада Туреччини опублікувала два укази про надзвичайний стан, які передбачають звільнення з посади понад 2000 поліцейських і більш ніж 300 військовослужбовців, підозрюваних у причетності до спроби державного перевороту.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Влада отримала розширені повноваження, зокрема такі, що дозволяють їй закривати телекомунікаційні компанії. При цьому президенту Реджепу Таїпу Ердогану надано право призначати командувача армією - начальника Генштабу, який раніше підпорядковувався прем'єр-міністру.

Спроба захоплення влади групою військових сталася в Туреччині ввечері 15 липня. Путчисти вивели на вулиці Анкари і Стамбула військову техніку, атакували головні військові об'єкти. Однак більшість силовиків залишилися вірні уряду, і заколот було придушено.

Під час путчу загинули 246 осіб, не рахуючи причетних до організації перевороту (The Hurriyet Daily News з посиланням на заяву Ердогана від 3 серпня повідомляє про 238 жертв), ще понад 2,1 тис. отримали поранення. Через п'ять днів у республіці було введено режим надзвичайного стану.

Після провалу заколоту влада країни почала масштабні чистки в органах державного управління, армії, спецслужбах, ЗМІ. У суботу, 13 серпня, прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив, що число турецьких громадян, відсторонених від роботи або звільнених після невдалої спроби державного перевороту в країні, становить 81 494 особи.

В організації держперевороту турецька влада звинуватила опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена, що проживає в США. Анкара, наполягаючи на його негайній екстрадиції, пригрозила Вашингтону погіршенням відносин у разі відмови видати проповідника. Сам опозиціонер засудив заколот і заявив про свою непричетність. Напередодні турецька прокуратура зажадала для Ґюлена два довічні терміни і 1900 років в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram