ГоловнаСвіт

Голова парламенту Молдови назвав вимоги демонстрантів нездійсненними

Опозиція заявляє, що буде посилювати тиск на владу

Голова парламенту Молдови назвав вимоги демонстрантів нездійсненними
Фото: sputnik.md

Голова парламенту Молдови Андріан Канду ввечері 22 січня після консультацій з лідерами партій, що входять у владну коаліцію, назвав нездійсненними вимоги демонстрантів, які не визнають уряд і наполягають на розпуску парламенту.

Про це повідомляє ТАСС.

"Ми консультувалися з юристами і не знайшли юридичних підстав для розпуску парламенту. Якщо вони (опозиція) вважають, що ми щось упустили, то нехай пред'являть документи", - сказав Канду.

Він нагадав, що в конституції вказано три випадки, коли можна розпустити парламент: недієздатність самого законодавчого органу, неможливість обрання депутатами президента і відмова висловити вотум довіри уряду.

За словами Канду, парламент вважає уряд Павла Філіпа легітимним. "Так, воно затверджувалося в складних умовах, але закон не був порушений", - сказав спікер.

Як вважає голова парламенту, дострокові вибори - не вихід із ситуації.

"Молдова сьогодні має серйозні фінансові проблеми, і уряду треба терміново включатися в роботу, тому вимога опозиції про визнання кабінету нелегітимним виключена".

Канду закликав опозицію - Партію соціалістів, "Нашу партію" і Громадянську платформу DA ("Гідність і правда") - дотримуватися закону під час акцій протесту.

"Не можна блокувати державні установи, закликати до насильства. Ці акції не повинні впливати на життя країни", - сказав він.

Водночас під час сьогоднішньої акції протесту лідер соціалістів Ігор Додон заявив, що опозиція буде посилювати тиск на владу. На 24 січня в Кишиневі заплановано масову акцію протесту. На цьому мітингу опозиціонери збираються заснувати Комітет національного порятунку. Демонстранти оголосили Молдову "країною, захопленою олігархами", і домагаються дострокових виборів.

Нагадаємо, парламент Молдови в середу, 20 січня, затвердив нову програму уряду, його склад і кандидатуру Павла Філіпа на посаду прем'єра країни. Це відбулося без попереднього обговорення, після того як кілька партій відмовилися брати участь у пленарному засіданні. Навколо будівлі парламенту в Кишиневі зібралася багатотисячна акція протесту, учасники якої почали сутички з поліцією.

До вечора протестувальники вийшли з-під контролю організаторів акції й увірвалися в будівлю парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram