ГоловнаСвіт

У Бурунді вибори президента супроводжуються заворушеннями, є жертви

Бурундійський уряд пообіцяв опозиції і міжнародній спільноті чесні вибори

У Бурунді виборам глави держави передували два вибухи і стрілянина між прихильниками і противниками чинного президента країни П'єра Нкурунзізи, який балотується на третій термін.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Так, вночі в одному з кварталів столиці країни Бужумбури прогримів вибух, після чого почалася стрілянина. За попередніми даними, убито одного поліцейського і одну цивільну особу.

Влада Бурунді звинувачує опозицію у спробах залякати виборців, щоб зірвати вибори, на яких, на думку оглядачів, Нкурунзіза має здобути впевнену перемогу.

Політичну кризу в Бурунді спровоковано рішенням президента Нкурунзізи йти на третій термін. Опозиція наполягає на тому, що це суперечить конституції. Однак Конституційний суд країни підтвердив це його право, оскільки вперше президента обрав парламент.

На знак протесту троє з восьми претендентів на пост глави держави відкликали свої кандидатури. Основний суперник Нкурунзізи лідер опозиційної коаліції "Амізеро й'Абарунді" Агатон Рваcа заявив, що не визнає результати голосування.

Крім того, західні донори та інші африканські країни, стурбовані напруженістю в регіоні, закликали владу Бурунді відкласти голосування до врегулювання конфлікту. Бурундійський уряд, однак, заявив, що і без того відтягував дату голосування до останнього, і пообіцяв чесні вибори.

Нагадаємо, у травні у Бурунді сталася спроба держперевороту, що супроводжувалася акціями протесту. Демонстранти виступали проти рішення президента країни П'єра Нкурунзізи балотуватися на третій термін, що, на думку опозиції, суперечить конституції. Генерал-майор Годфруа Нійомбаре під час відсутності глави держави у країні оголосив про його відсторонення від влади і формування перехідного уряду, однак через кілька днів був заарештований.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram