ГоловнаСвіт

КС Бурунді дозволив президенту балотуватися на третій термін

Жителі Бурунді відмовилися

Конституційний суд Бурунді дозволив чинному президентові країни П'єру Нкурунзизі (Pierre Nkurunziza) балотуватися на третій термін.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Якщо главу держави оберуть ще на п'ять років, це не суперечитиме конституції країни", - свідчить заява суду. Після цього уряд Бурунді закликав протестувальників прийняти рішення суду і припинити "незаконні" протести.

Незабаром після цього близько 75 демонстрантів спробували наблизитися до посольства США у столиці Бурунді Бужумбурі, проте їх розігнала поліція із застосуванням сльозогінного газу. При цьому в американському посольстві зазначили, що не просили у місцевих правоохоронних органів жодної допомоги.

У Бужумбурі з 26 квітня тривають акції протесту. Десятки демонстрантів вийшли на вулиці міста, виступаючи проти участі Нкурунзизи у новій президентській кампанії. Унаслідок заворушень щонайменше 10 осіб вбито, близько 100 отримали поранення. Ще близько 31 тис. осіб втекли у сусідні країни, побоюючись насильства з боку учасників конфлікту.

Вибори президента Бурунді заплановано на 26 червня 2015 року.

Протягом 13 років (з 1993-го по 2005 рік) у Бурунді тривала громадянська війна між етнічними групами тутсі і хуту. Конфлікт спалахнув після парламентських виборів. Війна формально завершилася лише зі вступом на посаду президента П'єра Нкурунзизи у серпні 2005 року. Під час конфлікту загинули понад 300 тисяч осіб.

Конституція дозволяє балотуватися на пост глави держави двічі. Але Нкурунзиза стверджує, що перший термін не можна враховувати, оскільки тоді його обрав парламент, а не пряме голосування. Противники Нкурунзизи наполягають на тому, що його рішення висунути свою кандидатуру порушує конституцію і Арушську мирну угоду, що поклала кінець конфлікту між народностями тутсі і хуту.

Бурунді - невелика держава у регіоні Великих африканських озер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram