ГоловнаСвіт

КНДР відмовилася обговорювати можливість ядерного роззброєння

МЗС КНДР назвав ядерну зброю необхідним засобом захисту суверенітету країни від загрози з боку США

КНДР відмовилася обговорювати можливість ядерного роззброєння
Архив
Фото: sibnovosti.ru

Влада Північної Кореї не зацікавлена в обговоренні заморожування ядерної програми і односторонньої відмови від неї.

Про це заявив офіційний представник МЗС КНДР, інформує північнокорейське агентство ЦТАК.

"КНДР - ядерна держава за формою і змістом, і в неї є відповідні інтереси", - повідомив він. За словами представника зовнішньополітичного відомства, можливості ядерного стримування - не предмет торгу, а необхідний засіб захисту суверенітету країни від загрози з боку США.

Дипломат також зазначив, що порівнювати ядерні програми Тегерана і Пхеньяна некоректно, оскільки КНДР постійно зазнає військових провокацій, зокрема поблизу її кордонів регулярно проводяться навчання.

Як повідомляє південнокорейське агентство "Ренхап", офіційний представник Держдепартаменту США Джон Кірбі 14 липня оголосив, що Вашингтон готовий до обговорення з Пхеньяном теми ядерного роззброєння КНДР.

"Прогрес у переговорах з Іраном щодо ядерної програми показує нашу готовність до діалогу з країнами, з якими у нас давні розбіжності", - заявив він.

США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран 14 липня досягли угоди щодо іранської ядерної програми. Відповідно до домовленостей, Іран зобов'язується протягом п'яти років не збагачувати уран до рівня, що перевищує 3,67%, і перетворити завод Фордо у технологічний центр. В обмін на це з Тегерана знімуть санкції. Обмежувальні заходи можуть поновити, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань. Напередодні угоду схвалив Радбез ООН. Як очікується, вона набуде чинності через 90 днів.

КНДР стала ядерною державою у 2005 році. У 2006-му, 2009-му, 2013 роках вона провела підземні випробування цього виду зброї, викликавши осуд з боку міжнародного співтовариства. У 2009 році Пхеньян покинув шестисторонні переговори щодо своєї ядерної програми, що проводили за участю США, Росії, КНР, Японії, КНДР і Південної Кореї. Останнім часом почастішали запуски ракет з території Північної Кореї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram