ГоловнаСвіт

Іран і Німеччина проведуть велику економічну конференцію

Хасан Рухані заявив, що розраховує на "позитивну роль" Німеччини у налагодженні відносин Ірану з ЄС

Іран і Німеччина проведуть велику економічну конференцію
Хасан Рухани
Фото: EPA/UPG

Іран і Німеччина мають намір організувати проведення економічної конференції для налагодження зв'язків між європейським бізнесом і близькосхідними державами.

Про це повідомляє Associated Press з посиланням на офіційне повідомлення іранського державного інформагентства IRNA.

За словами іранського міністра у справах нафти Біджана Занганеха, саміт може відбутися вже наприкінці літа або на початку осені. Він буде присвячений обговоренню умов співпраці після зняття з Ірану міжнародних санкцій.

Остання аналогічна конференція відбулася у 2002 році - до введення санкцій у відповідь на іранські ядерні розробки.

Зараз в Ірані перебуває делегація німецьких бізнесменів на чолі з віце-канцлером і міністром економіки Зігмаром Габріелем. Після зустрічі з ними президент Ірану Хасан Рухані заявив, що розраховує на "позитивну роль" Німеччини у налагодженні відносин з Євросоюзом після "позитивного внеску в переговори щодо ядерної програми".

У свою чергу Габріель назвав перешкоди для масштабної співпраці у бізнес-сфері: "порушення прав людини, громадянських прав іранців та інших людей і, особливо, питання безпеки Ізраїлю". Іран не визнає Ізраїль і активно спонсує угруповання ХАМАС і "Хезболла".

Переговори за участю дипломатів Німеччини, Росії, США, Китаю, Великобританії та Франції завершилися підписанням угоди про згортання іранської ядерної програми в обмін на зняття санкцій. Іран розраховує серйозно поліпшити становище своєї економіки після виходу на міжнародні ринки. 20 липня Радбез ООН схвалив іранську ядерну угоду. Угода щодо іранської ядерної програми набуде чинності через 90 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram