ГоловнаСвіт

У Японії парламентський комітет дозволив військовим захищати союзників

Японська опозиція намагалася блокувати закон, що дозволяє армії воювати за кордоном

У Японії парламентський комітет дозволив військовим захищати союзників
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Комітет нижньої палати парламенту Японії схвалив законопроект прем'єр-міністра країни Сіндзо Абе, згідно з яким японські військові отримають право захищати союзників у разі агресії проти них.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Тож якщо проект набуде статусу закону, у збройних сил Японії з'явиться можливість вести бойові дії за кордоном.

На думку Абе, Японії слід приготуватися до загрози з боку Китаю і скерувати більше зусиль на миротворчі операції.

При цьому десятки опозиційних депутатів стовпилися в парламентському комітеті, який розглядав проекти законів, тримаючи в руках плакати: "Ні політиці Абе". На їхню думку, прийняття законів стане відходом від пацифістської конституції країни.

Багато японців також висловили занепокоєння з приводу законопроекту, вважаючи, що він може порушити лінію пацифізму, якої країна дотримувалася 70 років. Згідно з опитуваннями, близько 80% жителів країни ставляться до законопроекту негативно.

Сіндзо Абе натомість заявив, що "у більшості японців, на жаль, ще немає реального розуміння" законопроекту.

За даними провідного видання про американські збройні сили Stars and Stripes, до 16 липня законопроект можуть обговорити на пленарних зборах нижньої палати японського парламенту.У липні 2014 року японський уряд схвалив нову інтерпретацію конституції, дозволивши Силам самооборони (японська армія) захищати союзників Токіо від зовнішньої агресії. Цей крок засудили в Пекіні та Сеулі, але підтримали у Вашингтоні.

Раніше японські підрозділи брали участь у закордонних операціях тільки у складі миротворчих сил ООН. Єдиним винятком став Ірак, куди Токіо направив контингент 2004 року. Там японці будували дороги та будівлі та надавали гуманітарну допомогу, їм було категорично заборонено брати участь у бойових діях. За весь час перебування на Близькому Сході японські військовослужбовці не зазнали втрат і не зробили жодного пострілу. Проте 2006 року уряд Дзюн'їтіро Коїдзумі мусив вивести контингент з Іраку під тиском громадської думки.

Після розгрому Японії у Другій світовій війні Токіо під тиском Вашингтона ухвалив пацифістську конституцію, за якою країна відмовлялася від воєн як засобу врегулювання міжнародних суперечок. Проте останнім часом, у тому числі через зростання загрози з боку Китаю, Японія почала перегляд мирного характеру конституції.

Нагадаємо, 1 квітня 2014 року Японія скасувала заборону на експорт зброї та військових технологій, що була чинною понад півстоліття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram