ГоловнаСвіт

Франція відмовила Ассанжу у притулку

У Парижі підкреслили, що засновнику WikiLeaks не загрожує "безпосередня небезпека"

Франція відмовила Ассанжу у притулку
Джулиан Ассанж

Влада Франції відмовила засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу у наданні політичного притулку.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву Єлисейського палацу.

"Франція отримала лист від пана Ассанжа. Поглиблений аналіз виявив, що через низку юридичних і матеріальних аспектів у ситуації Ассанжа Франція не може задовольнити його прохання", - йдеться у заяві адміністрації глави держави.

У Єлисейському палаці також підкреслили, що засновнику WikiLeaks не загрожує "безпосередня небезпека", і нагадали, що "на нього видано європейський ордер на арешт".

З проханням про притулок Ассанж звернувся до президента Франсуа Олланда у відкритому листі, який опублікували на сайті газети Le Monde у п'ятницю, 3 липня. У зверненні він стверджує, що йому загрожує "як фізична, так і психологічна" небезпека, а сам він є мішенню політичних переслідувань.

24 червня на сайті WikiLeaks опублікували добірку секретних документів Агентства національної безпеки США, що стосуються перехоплення комунікацій високопоставлених французьких чиновників. Стеження, зокрема, велося за президентами Франції Жаком Шираком (1995-2007), Ніколя Саркозі (2007-2012) та діючим главою держави Франсуа Олландом. Наступного дня міністр юстиції Франції Крістіан Тобіра (Christiane Taubira) заявила, що теоретично у Ассанжа є можливість отримати притулок, однак це питання повинні вирішувати президент країни або голова уряду. Водночас прем'єр-міністр Мануель Вальс підкреслив, що це питання не стоїть у порядку денному.

Ассанж з 2012 року переховується у посольстві Еквадору у Лондоні, щоб уникнути екстрадиції до Швеції. Прокурори хочуть допитати його у справі про зґвалтування і домагання. Сам Ассанж побоюється, що зі Швеції його можуть екстрадувати до США. Там його чекає суд за один із найбільших інформаційних витоків в історії США: у 2010 році на сайті WikiLeaks опублікували цілу низку військових і дипломатичних документів про секретну діяльність США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram