ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Анексію Криму оскаржили у Конституційному суді РФ

Скаргу подало Товариство захисту прав споживачів

Анексію Криму оскаржили у Конституційному суді РФ
Фото: EPA/UPG

До Конституційного суду Російської Федерації надійшла скарга щодо незаконності анексії Криму і Севастополя Росією.

Як повідомляє РБК, скаргу подали керівник Товариства захисту прав споживачів "Громадський контроль" (ТЗПС) Михайло Аншаков і його соратники Валерій Отставних і Костянтин Селезньов.

Позивачі просять перевірити, чи відповідає Конституції РФ (її статтям 15 (ч. 4), 16 (ч. 2) закон "Про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб'єктів - Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя" .

Як приклад у скарзі наводиться відмова у реєстрації Міжнародного громадського руху "Союз на підтримку російсько-української дружби". У зверненні до КС зазначається, що у складі цього об'єднання, "створено та діє відділення на території іноземної держави - Республіка Крим (Україна)".

Мін'юст РФ, а потім і Замоскворецький суд відмовилися зареєструвати "Союз на підтримку російсько-української дружби" на підставі того, що Крим є суб'єктом РФ і, таким чином, міжнародний статус руху не підтверджується. На думку заявників, за такого правозастосування закону про приєднання Криму порушувалися їхні права і свободи, гарантовані ч.1 ст. 30 Конституції РФ, а саме - право на об'єднання.

Заявники підкреслили, що в Конституції прописано принцип верховенства міжнародного права, а у низці міжнародних угод і договорів, що діють між РФ і Україною, Крим фігурує як українська територія.

"Скаргу в КС подано у вівторок, її зареєстрували", - розповів керівник ТЗПС Аншаков.

Нагадаємо, ТЗПС у червні опублікувало пам'ятку туристам у Криму, в якій розповідалося про складнощі, з якими споживачі можуть зіткнутися під час відпочинку. Автори пам'ятки рекомендували приїжджати до Криму з території України, маючи дозвіл української влади, а також радили утриматися від угод з нерухомістю. Також у пам'ятці йшлося, що приєднання Криму до Росії є "юридичною фікцією", а за міжнародними нормами права регіон має статус окупованій території.

22 червня Роскомнадзор заблокував доступ до сторінки з пам'яткою, а Генпрокуратура РФ зажадала від слідчих органів порушити кримінальну справу. Президент РФ Володимир Путін назвав роботу ТЗПС "прикладом обслуговування інтересів іноземних держав". А у Держдумі попросили прокуратуру перевірити ТЗПС на виконання функцій "іноземного агента".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram