ГоловнаСвіт

Береза, Семенченко і Тетерук показали американському сенаторові фальшиві фото російських військ на Донбасі

У США розгорівся скандал навколо сфабрикованих доказів присутності російської армії на сході України

Делегація, що складається з членів українського парламенту і професора Джорджтаунського університету, надала офісу американського сенатора-республіканця від штату Оклахома Джеймса Інхофа фальшиві фотографії, покликані довести присутність російських військ на Донбасі.

Про це повідомляє BuzzFeednews.

Кілька фотографій, покликаних довести присутність російської армії на сході України, опубліковало видання The Washington Free Beacon у вівторок. Незабаром з'ясувалося, що деякі з них - фотографії інших конфліктів, частина з них - конфліктів, що сталися кілька років тому.

Донел Хардер, представник сенатора Джима Інхофа, який є одним з ініціаторів закону про поставку летального озброєння Україні, розповів виданню, що фотографії надала офісу сенатора "українська делегація" у грудні 2014 року.

Згідно з опублікованим BuzzFeednews списком, серед українців, які надали фальшиві фотографії, опинилися:

  • Семен Семенченко - народний депутат Верховної Ради України VIII скликання;
  • Анатолій Пінчук - президент ВГО "Українська стретегія";
  • Юрій Береза - народний депутат Верховної Ради України VIII скликання, командир батальйону "Дніпро-1", майор;
  • Андрій Тетерук - народний депутат Верховної Ради України VIII скликання, командир батальйону "Миротворець";
  • Андрій Семидідько - директор Антирейдерського союзу підприємців України;
  • Борис Бойко - член благодійного фонду допомоги ветеранам АТО;
  • Сергій Михайленко - член благодійного фонду допомоги ветеранам АТО;
  • Рафаель Люкманов - член благодійного фонду допомоги ветеранам АТО;
  • Ігор Лепша - член благодійного фонду допомоги ветеранам АТО;
  • Анатолій Дробаха - військовий експерт.

З американської сторони у передачі брав участь професор Джорджтаунського університету доктор Філіп Карбер.

Українці стверджували, що фотографії зробили в період з 24 серпня по 5 вересня 2014 року.

"Українські парламентарі, які дали нам ці фотографії у друкованому вигляді, ніби їх щойно роздрукували, зрбобили собі ведмежу послугу, - йдеться у заяві Інхофа. - Ми вважали, що можемо з упевненістю опублікувати ці фотографії, тому що вони відповідають звітам про те, що відбувається в регіоні. Я розлютився, дізнавшись, що одна з наданих нам фотографій виявилася сфальсифікованою з фото AP (Associated Press), зробленого у 2008 році".

Разом з тим, сенатор підкреслив, що "це не змінює того факту, що існує безліч доказів того, що Росія ввела в Україні танки Т-72 і проросійські сепаратисти холоднокровно вбивають українців".

Згодом у листуванні з Buzzfeed Карбер, раніше гарантувавши достовірність фото, заявив, що мало місце "непорозуміння". За його словами, на організовану ним у листопаді зустріч із представниками сенатських комітетів Семенченко, Береза та Тетерук принесли "кілька пакетів" з фотографіями. За його словами, в одному з них були знімки обгорілих жертв, зроблені підлеглими Берези, а в другому - фото російських озброєнь, які вони зробити не могли.

Крім того, Карбер розповів, що деякі співробітники Сенату попросили дозволу залишити деякі фото собі. У середу, 11 лютого, збираючись до України, він отримав електронного листа зі штабу Інхофа з питанням про те, коли були зроблені знімки. Він переслав листа помічникам Берези зі словами, що Інхоф хоче використовувати деякі фото з тих, що Береза показував у Конгресі, але їм необхідно знати, коли вони були зроблені, причому це терміново.

"Я сказав їм, що, за моїми даними, фото були зроблені влітку під час російської операції у проміжку з 24 серпня по 5 вересня, коли Береза і його люди були в оточенні під Іловайськом. Підтвердіть цю інформацію. Якщо це не так, повідомте дати", - йшлося у листі Карбера Березі. У відповідному повідомленні помічник Берези підтвердив дати, названі Карбером, який у свою чергу передав ці дані в штаб Інхофа.

Таким чином, зазначає Карбер, через поспіх виникло непорозуміння: він думав, ніби він і люди Берези говорять про одних й ті самі фотографії, тобто про знімки з обгорілими трупами. За його словами, він не мав поняття, що в тому ж пакеті були фото російських військ, інакше він би негайно зажадав окремого підтвердження Берези щодо кожного знімку.

Тим не менш, ні Карбер, ні Інхоф, ні Береза не пояснюють, з якою метою фотографії російських військ, зроблені у 2008 році, опинилися в пакеті знімків, які свідчать про участь російської сторони у донбаському конфлікті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram