ГоловнаСвіт

У Туреччині поліція застосувала водомети проти демонстрантів, які критикують ісламізацію шкіл

Щонайменше 11 протестувальників затримали

У Туреччині поліція застосувала водомети проти демонстрантів, які критикують ісламізацію шкіл
Акция противников исламизации школ в Стамбуле
Фото: EPA/UPG

У прибережному місті Ізмір на заході Туреччини поліція використала водомети для розгону сотень маніфестантів, які виступають проти зростаючого впливу релігії в школах.

Про це повідомляє агентство "Рейтер" з посиланням на місцеві ЗМІ.

Нині освіта є одним з основних конфліктних питань між адміністрацією президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і світськими турками, які звинувачують його в "повзучій ісламізації" в державі-члені НАТО.

Як повідомляє турецьке інформаційне агентство Dogan, принаймні одного демонстранта затримали.

Нині в Туреччині зростає кількість релігійних шкіл, відомих під назвою "імам-хатип", в яких дівчатка і хлопчики навчаються окремо. Зараз у таких школах навчається майже мільйон дітей. Для порівняння, до приходу правлячої в Туреччині Партії справедливості і розвитку (ПСР) до влади в 2002 році, ця кількість становила лише 65 тис. дітей.

Проти збільшення кількості таких шкіл виступає турецький союз учителів і представники меншості алеві - однієї з найбільш ліберальних ісламських течій, пише Hurriyet Daily News. Алеві п'ють спиртні напої, не дотримуються посту і не здійснюють паломництва в Мекку, зазначає "Рейтер".

Під час аналогічної акції в Стамбулі було затримано ще 10 осіб, зазначає Hurriyet. За даними "Рейтер", до одного з протестів у місті приєдналися сотні школярів.

У 2013 році Туреччину жорстко критикували за жорстоке придушення антиурядових протестів, зазначає агентство.

Незважаючи на посилення полярних настроїв у Туреччині, Ердоган залишається надзвичайно популярним серед своєї консервативної релігійної бази виборців. Разом з тим, у світських верствах населення продовжує зростати ворожість стосовно Ердогана, якого звинувачують також у придушенні незалежності суддів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram