ГоловнаСвіт

ООН: сотні мирних жителів убито в Лівії з кінця серпня

У Лівії триває урядова криза

ООН: сотні мирних жителів убито в Лівії з кінця серпня
Боевые действия в Ливии

Сотні мирних жителів було вбито з кінця серпня під час військових зіткнень у Лівії, де з моменту повалення і вбивства в 2011 році лідера країни Муаммара Каддафі триває урядова криза.

Про це йдеться в доповіді Місії ООН з підтримки в Лівії (МООНПЛ) від 23 грудня.

З документа випливає, що в цілому з початку конфлікту щонайменше 120 тисяч жителів Лівії вимушено залишили свої будинки. Крім того, близько 100 осіб загинули і близько 500 отримали поранення в боях між збройними угрупованнями поблизу міста Варшефана, ще 170 осіб було вбито і сотні поранено в боях у горах Нафуса на південному заході країни і близько 450 осіб було вбито в місті Бенгазі.

У доповіді наводяться слова Верховного комісара ООН з прав людини Зейда Раад аль-Хусейна, який попередив, що командири протиборчих угрупувань, причетні до порушення прав людини в країні, нестимуть за це кримінальну відповідальність.

Оприлюднену доповідь було складено спільно з Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН), і вона охоплює період з кінця серпня до середини грудня 2014 року. Вона ґрунтується на даних самої місії і офіційній інформації від влади Лівії.

Згідно з документом, ситуація в Лівії помітно погіршилася із середини травня, коли активізувалася діяльність різних озброєних груп на території країни.

Крім того, МООНПЛ констатувала, що лівійська влада і збройні угруповання, що діють на території країни, не роблять нічого для усунення численних порушень у сфері прав людини. При цьому "деякі зі скоєних злочинів можуть розцінюватися як військові злочини і злочини проти людяності".

У зв'язку з цим МООНПЛ і УВКПЛ ООН закликали владу Лівії і воюючі збройні угруповання припинити бойові дії і почати інклюзивний мирний діалог для створення держави, заснованої на демократії, верховенстві права та повазі прав людини.

Водночас у доповіді наголошується, що гуманітарна ситуація в низці міст поліпшилася. Зокрема, в Тріполі, де від серпня нинішнього року зменшилася присутність озброєних груп. Однак багато хто в місті, зокрема й журналісти, все ж стають жертвами насильства та жорстокого поводження. Крім цього, Національна рада з цивільних прав і прав людини - основний лівійський орган з моніторингу дотримання прав людини в країні - припинила своє існування. При цьому її колишні співробітники зазнають нападок з боку збройних угруповань.

Після повалення і вбивства Муаммара Каддафі в 2011 році Лівія перебуває в стані перманентної громадянської війни. Схід Лівії утримують сили світської опозиції на чолі з Абдаллою ат-Тані, на стороні яких перебуває армія, а на заході і в центральних районах закріпилися ісламісти, які створили "Уряд національного порятунку" і призначили прем'єром Амра аль-Хасі. Незважаючи на це, велика частина території Лівії взагалі ніким не контролюється.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram