ГоловнаСвіт

Біля посольств Єгипту і ОАЕ в Лівії прогриміли вибухи

Міжнародні зусилля з вирішення конфлікту в Лівії наразі не дали жодних результатів

Біля посольств Єгипту і ОАЕ в Лівії прогриміли вибухи
Теракты в Тобруке, Ливия
Фото: EPA/UPG

Біля будівель посольств Єгипту та Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) у столиці Лівії Триполі прогриміли вибухи.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Про жертв або серйозні пошкодження ще не повідомлялося. За словами одного з очевидців, вибух біля єгипетського посольства завдав незначної шкоди розташованим поблизу будинкам і магазинам. При цьому невідомо, чи постраждала будівля самої дипмісії. Невідомо також, чи перебував хто-небудь у диппредставництві на момент інциденту.

Напередодні серія вибухів сталася в містах, контрольованих міжнародно-визнаним парламентом Лівії. Обраний парламент Лівії, Палата представників, працює в місті Тобрук на сході країни відтоді, як збройне угруповання із західного міста Місурата захопило лівійську столицю Триполі, розділивши північноафриканськуї країну.

Влітку 2014 року Єгипет і ОАЕ, як і інші країни, евакуювали співробітників своїх дипломатичних місій із Триполі, де в той час тривали бої за контроль над містом.

Після громадянської війни та повалення Муамара Каддафі в Лівії зберігається напружена ситуація. На її території діє багато збройних формувань, організованих за територіальним або племінним принципом. У деяких районах країни оснащення і бойові можливості таких загонів значно перевершують можливості урядових сил безпеки.

Читайте: З полону в Лівії звільнили двох українських лікарів, - МЗС

Противники міжнародно визнаного уряду Лівії стверджують, що сусідній Єгипет надає підтримку колишньому генералу лівійської армії Халіфі Хафтару (Khalifa Haftar), який очолив кампанію боротьби з ісламістськими угрупованнями у східному місті Бенгазі. Його противники стверджують, що він отримав підтримку з повітря від Єгипту, оскільки в Каїрі стурбовані зростанням кількості радикальних ісламістів.

Міжнародні зусилля з вирішення конфлікту в Лівії, з ООН у ролі посередника між протилежними сторонами, поки не дали жодних результатів.

Нагадаємо, раніше в листопаді Верховний суд Лівії оголосив обраний парламент недійсним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram