ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Вашингтон перегляне стратегію боротьби з "Ісламською державою"

Американська влада вважає, що для ефективної боротьби з ІД потрібна зміна влади в Сирії

Вашингтон перегляне стратегію боротьби з "Ісламською державою"
Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама попросив своїх помічників у сфері національної безпеки переглянути стратегію боротьби з терористичною організацією "Ісламська держава" (ІД).

Про це повідомляє телеканал CNN.

За даними телеканалу, за останній час у Вашингтоні пройшли чотири зустрічі фахівців, на одній з яких головував сам Обама.

Високі американські чиновники та дипломати вважають, що ІД не вдасться перемогти без зміни влади в Сирії й усунення президента Башара Асада. У зв'язку із цим у Вашингтоні вважають незадовільною первісну стратегію, в рамках якої "Ісламській державі" протидіють спочатку в Іраку, а потім у Сирії без наголосу на зміщення Асада.

У Сирії США роблять ставку на "помірну" опозицію, яку представляє "Вільна сирійська армія", яка виступає і проти сирійських урядових військ, і проти проти радикальних ісламістів з ІД і "Фронту аль-Нусра".

Американські чиновники і дипломати стверджують, що держсекретар США Джон Керрі останніми місяцями активізував дискусії із Саудівською Аравією, Об'єднаними Арабськими Еміратами, Туреччиною та Росією. Предметом обговорення є дипломатичне вирішення питання відставки Асада та його найближчого оточення "зі збереженням значної частини режиму і державних інститутів".

Читайте: Під час обстрілу позицій "Ісламської держави" в Сирії загинули 865 осіб

Барак Обама на початку вересня представив нову стратегію боротьби проти ІД. Він, зокрема, заявив, про відмову від наземної операції в Іраку, але посилення інтенсивності авіаударів. При цьому Обама повідомив, що Вашингтон повинен створити й очолити широку коаліцію в боротьбі з бойовиками в Сирії та Іраку. Також у вересні міжнародна коаліція на чолі зі США почала завдавати перших авіаударів по цілях "Ісламської держави" в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram