ГоловнаСвіт

Норвегія зобов'язала жінок служити в армії

Новий закон покликаний порушити в ЄС питання про рівність статей в армії

Норвегія зобов'язала жінок служити в армії

Парламент Норвегії (стортинг) ухвалив закон про введення військового обов'язку для жінок.

Про це повідомляє ТАСС.

Згідно із заявою, поширеною міністерством оборони королівства, закон набуває чинності з 1 січня 2015 року, а перші дівчата-призовниці поповнять лави норвезької армії влітку 2016 року.

Норвегія стала першою європейською державою і першим членом НАТО, що наважився на такий крок.

"Це історичне рішення. Норвегія виступає одним із піонерів у цій галузі, і ми маємо всі підстави для гордості", - зазначила міністр оборони країни Іне Еріксен Серейде.

"Військовий обов'язок - важлива частина соціального контракту між державою та її громадянами, проте тільки тепер ми можемо сказати, що обов'язки всіх громадян перед своєю країною однакові", - пояснила вона.

Термін служби в лавах ЗС Норвегії за законом становить для призовників 19 місяців, проте насправді рідко перевищує 12. Крім того, майже половину призовників зараховують до складу Національної гвардії країни. Для них термін служби становить сім місяців і розбитий на кілька відносно коротких періодів.

Як повідомляє The Wall Street Journal, новий закон повинен порушити в ЄС питання про рівність в армії. Водночас видання зазначає, що обов'язкова військова служба стосуватиметься лише незначної частини жіночого населення країни, крім тих випадків, якщо Норвегія вступить у серйозний військовий конфлікт.

Зараз армія Норвегії - країни з найвищим у Європі оборонним бюджетом на душу населення - складається приблизно з 24 тис. осіб. Планують, що до 2020 року 20% від усіх військовослужбовців становитимуть жінки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram