ГоловнаСвіт

WSJ: Путін став найпопулярнішим закордонним лідером у Китаї

Біографія Путіна потрапила в список 10 бестселерів в жанрі нон-фікшн в КНР у вересні

WSJ: Путін став найпопулярнішим закордонним лідером у Китаї
Иллюстрация к тексту о Путине в The economist

Президент Росії Володимир Путін став найпопулярнішим закордонним лідером у Китаї.

Про це 1 жовтня пише The Wall Street Journal.

Як пише видання, захоплення китайців російським президентом означає серйозне зрушення як в укладі, що виник після "холодної війни", так і в китайській політиці. При цьому наголошується, що після десятиліть недовіри один до одного Москва і Пекін зближуються і кидають виклик системі безпеки, створеній США.

Свідченням того, що китайці відчувають величезний інтерес до особистості Путіна став і той факт, що його біографія потрапила в список 10 бестселерів в жанрі нон-фікшн в Китаї у вересні, запропонований місцевою газетою Beijing News, а автор книги повідомив про те, що його робота про російського президента продається набагато краще, ніж про Барака Обаму, Маргарет Тетчер або Нельсона Манделу.

Також у статті WSJ наголошується, що Росія і Китай - колишні конкуренти за лідерство в комуністичному світі - тепер мають схожі погляди, зокрема на політику Заходу. Китай був однією з тих країн, де підтримка позиції РФ в її конфронтації із Заходом в українському питанні зросла і в липні склала 66% порівняно з 47% відсотками торік, зазначає WSJ.

Зазначається також, що лідер КНР Сі Цзіньпін у своїй манері управління стає все більше схожим на російського президента. "Путін і Сі Цзіньпін - лідери одного покоління, і обидва хочуть відновити могутність своїх країн і скласти конкуренцію Заходу", - пише WSJ з посиланням на думку експерта з російсько-китайських відносин Ю Біна з Віттенберзького університету в Огайо.

"Я думаю, Китай після 10 років правління Ху Цзіньтао, почав шукати сильного лідера. В цьому контексті китайське керівництво орієнтується на Путіна", - цитує видання слова Ю Біна.

Крім того, досвід взаємодії Росії з Заходом у грузинському й українському питаннях Китай прагне застосувати у вирішенні питання про розмежування територій у Східнокитайському і Південно-Китайському морях, вважає видання. Також наголошується, що під час української кризи КНР не підтримала санкції США та ЄС проти Росії. Тим самим, вважають деякі експерти, Пекін вирішив заручитися нейтралітетом Москви у спробах КНР вирішити гострі територіальні суперечки в Азії.

Незважаючи на те, що існують сфери, в яких між Росією і КНР може виникнути серйозна конкуренція, на цьому етапі обидві сторони зацікавлені в тому, щоб демонструвати один одному переваги своїх моделей управління, підкреслює WSJ.

Нагадаємо, 24 вересня повідомлялося, що Путін очолив рейтинг моральних авторитетів Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram