ГоловнаСвіт

Більшість росіян не підтримує введення військ в Україну, - опитування

В об'єктивності теленовин впевнені 73% росіян

Більшість російських громадян вважає, що Росія має допомогти самопроголошеним Луганській і Донецькій республікам, однак введення військ в ДНР і ЛНР підтримують лише 5% росіян.

Про це повідомляє "Коммерсантъ" з посиланням на результати опитування, проведеного фондом "Громадська думка" (ФГД).

Згідно з результатами опитування, більшість опитаних упевнена, що Росія впливає на ситуацію в Україні. При цьому думки громадян про цілі керівників "народних республік" розділилися.

Як з'ясував ФГМ, більшість - 57% - громадян вважає, що Росія має допомагати ДНР і ЛНР. Росіяни пропонують підтримати "Новоросію" гуманітарною допомогою (26%), поставками зброї (9%), а також "будь-якими мирними засобами, без застосування військової сили" (8%). Ввести війська в ДНР і ЛНР пропонують лише 5%.

"Установка на те, що Росія має допомогти, виникає не стільки з симпатії до керівництва ДНР і ЛНР, скільки зі співчуття до жителів південного сходу України", - вважає аналітик ФГМ Григорій Кертман. У тому, що підтримувати керівництво "Новоросії" не потрібно, упевнені 27% росіян. Їх основний аргумент: "Не можна втручатися у внутрішні справи іншої держави. Самі проголосили, нехай самі і відбувають".

13% опитаних вважають, що Росія не впливає на перебіг подій в Україні. Більшість - 69% - впевнена, що російська сторона впливає на те, що там відбувається, з них 7% вважають, що цей вплив "занадто сильний", 36% - що вплив Росії на події в Україні "такий, як треба", а чверть назвали його "недостатньо сильним".

39% думають, що "влада" ДНР і ЛНР досягне своїх цілей, 26% впевнені, що вони не доб'ються свого, ще 36% вагалися з відповіддю. При цьому 23% не змогли сказати, які цілі у керівників "народних республік". 37% опитаних впевнені, що вони хочуть відділитися від України, 8% вважають, що вони "відстоюють права російськомовного населення" України. 6% думають, що ДНР і ЛНР "борються з фашизмом", і тільки 5% впевнені, що "Новоросія" хоче приєднатися до Росії.

"Люди не розуміють, що відбувається на південному сході України, оскільки саме керівництво Росії не знає, чого хоче від "Новоросії", - каже політолог Григорій Добромелов. - Не вибудовано також вектор медійної пропаганди".

За його словами, свідомість громадян впала в сильну залежність від телевізійної пропаганди. "Ще в травні половина росіян підтримувала введення військ на південний схід України, а зараз більшість вже проти цього, - демонструє приклад пан Добромелов. - Останнім часом щодо цілої низки питань думка росіян змінювалося з однієї на діаметрально протилежну".

За даними ФГМ, 88% дізнаються про події в Україні з телебачення, в його об'єктивності впевнені 73% громадян. У свою чергу, Григорій Кертман зазначив, що думка про ситуацію в Україні тих, хто крім ТВ користується інтернетом як джерелом інформації, кардинально не відрізняється від думки тих, хто дивиться тільки телевізор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram