ГоловнаСвіт

The Economist: Путін заплутався у власній брехні (оновлено)

Російський президент підвищив свій рейтинг за рахунок брехні і тепер не може відступити

Російський президент Володимир Путін репрезентує себе як патріота, однак насправді він є загрозою світовій спільноті, сусіднім державам і самим росіянам, які стали жертвою істеричної антизахідної пропаганди.

І хоча багато хто у світі не бажає бачити - через корисливі інтереси чи самообман - справжньої суті Путіна, російський президент становить небезпеку. І якщо світ не протистоятиме їй, то буде ще гірше, пише у свіжому номері журнал The Economist.

Ілюстрація до тексту про Путіна в The Economist
Ілюстрація до тексту про Путіна в The Economist

"Містер Путін заплутався в павутині власної брехні. Коли його підопічні сфабрикували пропаганду про фашистів у Києві і розп'яття трирічного хлопчика, рейтинг підтримки серед російських виборців злетів майже на 30 процентних пунктів, до більш ніж 80%. Розбудивши свій народ брехнею, цар більше не може вивернутися, заявивши, наприклад, що український уряд не так уже й поганий. Також він не може відступити від слів, що Захід є противником, який хоче знищити Росію. Таким чином, брехня вдома підгодовує його зловживання за кордоном", - наголошено в публікації.

Видання також вважає, що Путін безпосередньо пов'язаний з катастрофою рейсу MH17 над Донецькою областю.

"Ядро самопроголошеної Донецької народної республіки становлять не українські сепаратисти, а російські громадяни, які є або були членами секретних служб. Їхній колишній колега пан Путін заплатив за війну й озброїв їх танками, машинами, артилерією, а також батареями ракет "земля-повітря". На спусковий гачок натиснули сепаратисти, але за ниточки потягнув Путін", - йдеться в публікації.

"Обман зрештою викриють, надто коли стане очевидно, скільки грошей містер Путін і його друзі вкрали в російського народу, і він зазнає поразки", - наголошує видання.

Водночас The Economist відзначає бездіяльність Заходу і небажання реагувати на ворожу політику Путіна.

"Сумною новиною, однак, є те, що цього разу Захід дивиться на ситуацію по-іншому. Раніше він зазвичай готовий був виступити проти Радянського Союзу і розвіяти його брехню. Але у випадку містера Путіна він уникає цього", - наголошено у статті.

Як приклад The Economist наводить ситуацію з Україною. Зокрема, зазначає видання, Захід запровадив незначні санкції проти Росії після анексії Криму і погрожує дещо жорсткішими в разі введення російських військ на схід України. "Із суто практичного погляду, він зробив тільки це: війська, оплачувані Росією, нехай і не в російській військовій формі, контролюють частину країни. Але Захід повважав, що зручно погодитися з брехнею містера Путіна, а введені, врешті-решт, санкції були занадто легкими і запізнілими. Аналогічно, коли він продовжив забезпечувати повстанців під прикриттям режиму припинення вогню, який, як він стверджував, він організував, західні лідери продемонстрували нерішучість".

"З моменту вбивства пасажирів МН17 реакція (Заходу) була майже такою самою млявою. Європейський Союз погрожує широкими санкціями, але тільки якщо він не співпрацюватиме зі слідством або якщо він не припинить постачання зброї сепаратистам. Франція заявила, що відмовиться від доставки військового корабля містерові Путіну в разі потреби, але зараз вона вже здійснює доставку першого з двох замовлених суден. Німці й італійці заявляють, що хочуть залишити дипломатичні шляхи відкритими частково тому, що санкції зашкодять їхнім комерційним інтересам. Британія закликає до санкцій, але не хоче шкодити вигідному російському бізнесу Лондонського Сіті. Америка виступає жорстко, але не зробила нічого нового", - йдеться в публікації.

"Досить. Захід повинен зіткнутися з неприємною правдою, що Росія містера Путіна засадничо антагоністична. Налагодження мостів і перезавантаження не допоможуть переконати його поводитися так, як належить нормальному лідерові. Захід повинен ввести жорсткі санкції зараз, пред'явити обвинувачення його корумпованим друзям і вигнати його з кожної установи, яка покладається на правдиві заяви. Усе інше - лише заспокоєння та зневага невинних (пасажирів) МН17", - йдеться у висновках статті.

Нагадаємо, президент Інституту Горшеніна Вадим Омельченко вважає, що Путін побоюється внутрішньої дестабілізації і спроб України повернути Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram