ГоловнаСвіт

Росія має намір розвивати Севастополь коштом військових і туристів

Місто планують зробити російським центром розробки високих технологій

Росія має намір розвивати Севастополь коштом військових і туристів
архив
Фото: wikimedia.org

Розвиток Севастополя фінансуватимуть коштом держоборонзамовлення і цивільних галузей, зокрема туризму. Таку стратегію розвитку міста підготувало Агентство стратегічних ініціатив (АСІ) Росії. Восени її має схвалити президент Росії Володимир Путін, пишуть в середу, 23 липня, "Ведомости", до котрих потрапив проект документа.

У стратегії, схваленій помічником президента Андрієм Бєлоусовим, сказано, що за час перебування у складі України Севастополь нібито зіткнувся з економічною та соціальною деградацією, що спричинило дефіцит бюджету, безробіття та зниження рівня медичних послуг. Водночас у місті, як зазначають автори документа, збереглися транспортна й енергетична інфраструктури, торговельний і рибний порти, а також військова база Чорноморського флоту.

У зв'язку із цим підґрунтям економіки Севастополя має стати обслуговування потреб Міноборони: судноремонт, випробування авіатехніки, а також виробництво мікроелектроніки та кластери наукового приладобудування. Серед інших напрямків, на яких пропонує сконцентруватися АСІ: IT, туризм, рибопереробка і виноробство.

Зокрема, стратегія передбачає створення в місті технопарку, в який переїдуть офіси "кількох провідних IT-компаній". Завдяки цьому Севастополь, за задумом авторів стратегії, стане російським центром розробки високих технологій з оборотом до 2030 року в більш ніж 30 млрд рублів.

Валовий регіональний продукт Севастополя через 15 років, як випливає з документа, може зрости до 390 мільярдів рублів. Однак для цього, як зізнаються в АСІ, знадобляться серйозні інвестиції, які необхідно збільшити з нинішніх 12 мільярдів рублів до 93 мільярдів.

За реалізацію програми відповідатиме Агентство стратегічного розвитку Севастополя (АСРС), засновниками якого стануть АСІ, "Россети", РЗ, "Ростехнологии", РАН. Очолить агентство колишній "губернатор" Севастополя Олексій Чалий, до складу наглядової ради увійдуть помічник президента Андрій Бєлоусов, віце-прем'єр Дмитро Рогозін і голова РЗ Володимир Якунін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram